Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Големи сметки заплашват клиентите на отстранения търговец на ток "Фючър Енерджи"

Казусът извади наяве проблеми с прозрачността и правилата за търговия с ток

3 коментара
Големи сметки заплашват клиентите на отстранения търговец на ток "Фючър Енерджи"

Ако до 15 декември не изберат нов доставчик, над 5 хиляди клиенти на  електроенергия търговец "Фючър Енерджи" са застрашени от двойно по-високи сметки за ток за месеца, след като фирмата бе отстранена от пазара на ток. Проблемът със сметките може да възникне, ако клиентите по незнание останат към аварийно осигуряващия им електроенергия доставчик от последна инстанция, какъвто обикновено е електроснабдителното предприятие по регион. За това предупредиха Славчо Нейков, председател на управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, и Иванка Диловска, член на управата на организацията, пред журналисти в сряда.

Миналия петък "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО) свали от пазара на ток, считано от 00:00 часа на 2 декември, "Фючър Енерджи", която заедно с индийската "Индия Пауър Копрорейшън" доскоро беше считана за бъдещия купувач на българските активи на ЧЕЗ. Преустановяването на търговията е станало по искане на самата компания заради финансови проблеми, пречещи ѝ да обезпечи договорените доставки на ток за клиентите ѝ, сред които има както предприятия и малки фирми, така и болници и детски градини.

При такова положение правилата за търговия с електроенергия предвиждат снабдяването автоматично да се поеме от доставчика, обслужващ съответната територия – ЧЕЗ, ЕВН или "Енерго-Про", или "Националната електрическа компания" (НЕК).  Техните цени на тока за такъв тип "неочаквани" клиенти обаче са около 50% по-високи от тези на свободния пазар. Потърпевшите принципно имат срок до 10 число на текущия месец за изберат нов търговец на ток или ако са малки фирми на ниско напрежение или битови клиенти, да се върнат на регулирания пазар. Ако не го направят, ще продължат да плащат високите цени, а пострадалите потребители разбират със закъснение за проблемите им с доставчика – обикновено като получат голямата сметка, коментираха Нейков и Диловска.

Възможни неприятни изненади със сметките

Проблемът е, че от сайта на "Фючър Енерджи" по абсолютно нищо не личи, че компанията е спряла до обслужва клиентите си. Няма предупреждение те да си намерят нов доставчик и не е ясно дали въобще тези над 5 хиляди потребители са информирани какво трябва да предприемат.

Все пак от ЕСО в сряда съобщиха, че тъй като ситуацията с отстраняването на "Фючър Енерджи“ ООД от пазара на ток е извънредна, срокът за избор на нов доставчик се удължава до 15 декември.

Казусът се проучва и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), както и от Министерството на енергетиката и до дни се очаква да има становище по случая, коментира пред Mediapool председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. Той увери, че към момента не се разглежда въпросът с отнемането на лиценза на "Фючър Енерджи", тъй като свалянето ѝ от пазара е станало по нейно искане. Събира се информация за състоянието ѝ и възможността да изпълнява задълженията си по лиценз, допълни Иванов.

От данни в Търговския регистър става ясно, че дружеството приключва 2016 г. на загуба от 258 хил. лв. и дългове за около 16 млн. лв. към банки и доставчици. По неофициална информация обаче борчовете са нараснали многократно през настоящата година. На 4 декември на общо събрание на акционерите на дружеството – Валентин Христов и притежаваната от него "Аксис 7", е решено да бъде отстранен управителят Иван Стоянчев и ръководството да се поеме от Христов.

От чешката компания ЧЕЗ, за която неофициално се твърдеше, че е избрала индийско-българския консорциум с 30 процентно участие на "Фючър Енерджи" за купувач на бизнеса ѝ в България, пък вече са уведомили кандидата, че прекратяват разговорите. Такива вече се водели с "Енерго-Про", чиято оферта била следваща в класацията на претендентите, твърдят запознати с действията на ръководството на ЧЕЗ.

Пропуски в правилата за търговия с ток

Случващото се с "Фючър Енерджи" не е прецедент за българския пазар на ток, но досега толкова голям участник не е бил отстраняван и именно това вади наяве пропуски в сегашните правила и дава шанс за подобряване на нормативната база, коментираха Диловска и Нейков.

Те посочиха, че дори в сегашните правила не е предвидена процедура по себеотстраняване, какъвто е случаят с "Фючър Енерджи". Тъй като искането е свързано с огромни задължения за небаланси (когато се налага спешно купуване или продаване на недостигаща или излишна електроенергия), но не става ясно дали това са дългове на самия търговец или на негови доставчици, трябва да се предвиди възможност и други търговци да искат отстраняване на друг участник на пазара, ако имат финансови проблеми с него, смятат двамата експерти. Също така трябва да се разпише ясно какви са действията при фалит на участник на пазара за ток.

Представителите на Института за енергиен мениджмънт смятат, че сегашният казус е добър повод за прецизиране на правилата за търговия с електроенергия, а също така и за увеличаването на контролните функции на КЕВР, която заедно с комисиите за защита на конкуренцията и за финансовия надзор да следи по-качествено и по-изкъсо търговците на ток да не манипулират пазара.

Иван Иванов припомни, че на 7 декември КЕВР предстои да приеме промени в правилата за търговия се електроенергия и по думите му те няма да се отнасят само за стартирането на борсовата търговия с ток в рамките на деня. Той не се ангажира с позиция дали КЕВР ще се занимае с произтеклите от сегашната ситуация с "Фючър Енерджи" пропуски в нормативната база.

Правилата за търговия с ток може да изглеждат скучна бумащина, но обхватът им върху максимални възможни ситуации и хипотетични проблеми е от изключително значение за предстоящата пълна либерализация на електроенергийния пазар у нас. След дълго отлагане, се очаква най-сетне тя да започне през 2018 г. като намеренията са постепенно да бъде вадена на борсата цялата произвеждана електроенергия. В момента на борсата за ток се търгуват едва 400 МВ държавен ток, като догодина количествата ще нараснат на 500 МВ заради изискване на ЕК. Догодина ще започнат и сделките за обеми, които да се доставят в рамките на същия ден, но като цяло борсата обхваща едва около 10 на сто от целия енергиен пазар.

Диловска и Нейков посочиха като голям проблем липсата на прозрачност за сключените двустранни договори за покупко-продажба на ток.

Нужда от регистър на двустранните договори

Част от тези сделки се случват на борсата в отделен пазарен сегмент, но повечето са директно между производителите на ток и търговците при неясни условия, скрити цени и тайни срокове.

Според Института за енергиен мениджмънт е необходимо на борсата за ток да се регистрират всички двустранни сделки – за количества, срокове, начин на плащане, за да са възможни както пазарни анализи, така и проследяване дали не се извършват злоупотреби и манипулации. Нейков смята, че сделките на всички производители на енергия с мощности над 5 МВ трябва да регистрират сделките си.

Двамата експерти призоваха правителството най-сетне да излезе с пътна карта за либерализацията на електроенергийния пазар – не само със срокове, но и с необходимите аргументирани мерки за освобождаването на търговията с ток. Те също така препоръчаха на "Българската независима енергийна борса" да разнообрази профила си и предлаганите продукти, за да са те ориентирани по-потребителски. За целта обаче е необходимо масово да се инсталират умни електромери, които да могат да измерват почасово потреблението, а не както сега – дневна и нощна тарифа. Така клиентите ще могат чрез цени за различните часове да участват по-активно в управлението на доставките въобще на пазара.

"На клиентите дори може да бъдат предложени по-ниски цени на тока в замяна на ангажимент от тяхна страна при нужда да ограничават собственото си потребление", даде пример Нейков.  

Призиви за изсветляване на сделките с ток

С позиция за изсветляване на електроенергийния пазар излезе по-късно в сряда и Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ). В момента на борсата за ток липсва прозрачност, има преференции за играчи и това трябва да се промени като се задължат всички производители да търгуват тока си на борсата, твърди асоциацията.

АОРБ призова Народното събрание да въведе строги санкции при пазарни манипулации, за да не се допускат сделки "под масата“ на непазарни цени. Организацията припомни как през август тази година само за 17 секунди бяха продадени стотици мегавати за милиони левове.

От Института за енергиен мениджмънт отбелязаха, че е имало сделка, сключена за 3 секунди, което е явен белег за нередност, тъй като ако купувачът не е запознат с офертата предварително, времето не е достатъчно дори само за прочитането ѝ, камо ли за анализ и вземане на решение. "Това е един клик време", посочи Диловска.

Работодателите смятат, че само прозрачността на електроенергийния пазар ще възстанови доверието на икономическите субекти в него и най-вече ще защити интересите на битовите потребители, които предстои да излязат на свободния пазар.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Камен Илиев
  #3

  Не може и не бива да се дава ЧЕЗ на съмнителни компании, все пак не е сергия за дъвки.

 2. pepe
  #2

  Проблема не е в търговците, проблема е в регулаторите и в законодателите. Докато българското законодателство е като "врата в полето", винаги ще има някои, които ще го заобикалят. При всичките високоплатени "експерти", работещи в НЕК, БЕХ/МЕХ и другите ни регулаторни органи, не е ли направо "странно" как винаги съумяват да не си свършат работата?!

 3. Територия на Мики Маус
  #1

  Както казваше ФД-безплатен обяд няма!Фючър Енерджи=дебели сметки за ток! Но това е стратегическият избор на България-дебели сметки, частни търговци на ток и т.н.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.