Гонен от Кремъл руски олигарх получи испанско поданство

Гонен от Кремъл руски олигарх получи испанско поданство

Руският олигарх и бивш медиен магнат Владимир Гусински вече има испански паспорт, съобщи в неделя испанското издание "Ел Мундо".

Решението за предоставяне на испанско гражданство на Гусински било взето от испанското правителство на заседанието му в петък. В близките дни то ще бъде оповестено в испанския държавен вестник.

54-годишният Гусински е бивш собственик на руската медийна група "Медия-Мост", в която влизаше и критично настроената към властта телевизия НТВ.

Когато Путин дойде на власт, Гусински беше подложен на натиск да се откаже от медийната политика на изданията си. В резултат Гусински напусна страната, Медия Мост – ликвидирана, а НТВ бе поставена под финансовия контрол на Газпром и бе принудена да провежда проправителствена политика.

През 2000 г. Гусински успя да се измъкне от Русия, след като прекара няколко дни в руски затвор. За кратко той беше задържан и в Испания, където намери убежище със семейството си в периода 2000-2001 г., но после беше освободен.

Сега Гусински има имение в Южна Испания. Москва иска Мадрид да го екстрадира заради престъпления, свързани с пране на пари и измами. Получавайки испанско гражданство, Гусински се спасява от тази мярка.

Бившият медиен магнат има и израелски паспорт и е един от големите акционери в израелската медийна група "Маарив".

Владимир Гусински редом с Борис Березовски, Леонид Невзлин и други се нарежда сред “разбогателите” в последните 15 години руски граждани, които не се съгласиха да бъдат приближени до Кремъл. Те напуснаха страната, преди да ги сполети съдбата на събрата ми по стремглаво натрупване на богатство - Михаил Ходорковски, който отлежава присъда в колония по обвинение във финансови злоупотреби. Неговият холдинг – гигантът ЮКОС - бе изкуствено докаран до фалит от държавата.

Олигарховият капитализъм в Русия може да съществува само с благословията на държавата. Всички руски олигарси, които дръзнаха да се опълчат срещу президента Путин или близката до него администрация, бяха наказани, като най-лекото наказание срещу тях е изгнанието.   

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?