Горанов ще отчита как харчи 2.5 млрд. лв. за инвестиции

Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов ще трябва да се отчете два пъти пред парламента през тази година за харченето на бюджетното перо "капиталови разходи" в размер на 2.5 млрд. лв. Това реши парламентът единодушно в петък по предложение на БСП след провеждането на дебат по финансовата политика на кабинета.

Отчетите на харчовете трябва да се направят до 30 юни и до 30 ноември пред парламентарната бюджетна комисия. МФ трябва да даде информация на депутатите за получателите на средствата, целта и условията за получаването им. Освен това според решението на Народното събрание Горанов ще трябва да информира парламента и за инициираните или подкрепени от правителството инвестиционни проекти под формата на публично-частно партньорство.

Още в края на миналата година опозицията искаше конкретна разбивка на заложената сума за капиталови разходи, въпреки че те са разпределени по бюджетите на министерствата. При предходното управление на премиера Бойко Борисов и при кабинета "Орешарски" бюджетната практика беше още по-непрозрачна, защото без никакви разбивки се залагаха милиарди в най-непрозрачното перо "резерв за непредвидени и неотложни разходи".

"Двата милиарда личен портфейл на министър-председателя, гласувани в бюджета, стоят почти неупотребени – т.е. пари има много. Само че – къде са? Няма ги в икономиката, няма ги в хората, те обедняват, потреблението пада, не се вдига. Няма ги инвестициите, а знаете кое е условието за растеж – инвестиции и потребление”, заяви преди седмица Корнелия Нинова от БСП, мотивирайки проекторешението. Още тогава от обясненията на Горанов стана ясно, че част от сумата е предвидена за военни поръчки, а друга част – за инвестиции в транспорта, ако се случи концесията на Летище "София".

"Не помагате за подобряване на качеството на политическия дебат с подобен тип внушения. Първо си оправете вашата партийна каса, после дръжте отговорност за държавната", каза Горанов на социалистите, явно намеквайки за развихрилия се скандал с липсващите 130 000 лева от касата на парламентарната група на БСП.

С това и министърът се включи в политическите "шеги и закачки", които свързаха дебата с предстоящия конгрес на БСП, на който се очаква избор на нов председател на столетницата. Като реакция Корнелия Нинова покани всички депутати на партийния конкрес, за да се научат на истинска политика и на защитаване на идеи. Депутати обаче поискаха да ги покани не тя, а действащият лидер на левицата Михаил Миков, намеквайки за конкуренцията между него и Нинова за председателския пост.

ДПС също подкрепи решението на НС за отчета на капиталовите разходи. Хасан Адемов коментира, че големият проблем на финансовата политика е, че няма публичност и прозрачност. От ДПС припомниха, че още при приемането на бюджета партията е предлагала по-високи приходи, но финансовото министерство умишлено е заложило подценени приходи, за да си направи "един лесно изпълним бюджет". Затова Алиосман Имамов попита финансовия министър дали предвижда актуализация на бюджета, но така и не получи отговор.

Диана Йорданова от ГЕРБ изнесе поредица от статистически данни, за да докаже, че водената фискална политика е правилна. Тя посочи, че правителството е попълнило фискалния резерв, че има значително подобрение на бизнес климата, има подобряване на инвестициите и др. Средната заплата се е покачила с 10%, а минималната – с 24% от падането на кабинета "Орешарски" насам, посочи Йорданова. Делян Добрев от ГЕРБ изтъкна, че България е на пето място в ЕС по най-ниска безработица.

Финансовият министър Владислав Горанов така и не внесе повече яснота за капиталовите разходи в бюджета, но коментира, че не е доволен от дебата, защото опозицията не е посочила алтернатива на сегашното управление. Министърът призова БСП да си изяснят кое за тях е приоритет - повече публични инвестиции или по-малко дълг, защото в тези две искания има противоречие.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес