Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Горските поискаха самостоятелно министерство в седмицата на гората

1 коментар
Горските поискаха самостоятелно министерство в седмицата на гората

Служителите в горското стопанство искат възстановяване на ранга на националното горско ведомство - Държавната агенция по горите, подчинена пряко на заместник министър-председател, или създаване на Министерство на горите и горската промишленост.

Това се казва в обръщение на Федерацията на синдикалните организации от горското стопанство и дървопреработващата промишленост към КНСБ. То е публикувано по повод на честването на Седмицата на гората и на професионалния празник на работещите в горите и горската промишленост.

Председателят на федерацията инж. Петър Абрашев отправи призив за създаване на условия за развитие на огромния потенциал на горските територии в полза на всички собственици.

По думите му това е свързано с развитието на зелената икономика, функционирането на единно, комплексно и многофункционално горско стопанство, привличане на инвестиции, разкриване на нови работни места и създаване на поминък в планинските и полупланинските райони, развитие на горскостопанската инфраструктура, активна предприемаческа дейност и по-големи приходи в държавния бюджет.

Според федерацията националният горски сектор, горската собственост и горското стопанство на България са в перманентна криза, трайно подценявани и безскрупулно експлоатирани.

Експертите настояват за постигане на политически консенсус между изпълнителна власт (държава), представители на синдикати, работодатели и НПО по отношение на бъдещото развитие на горското стопанство и горската промишленост в страната.

Федерацията настоява още за повишаване на мотивацията на работещите в държавния горски сектор - с контролни и стопански функции, както и чрез ограничаване на възможностите за безпринципно политическо и лобистко кадруване. За целта е необходимо да се създаде система от обективни критерии за професионализъм и почтеност, прозрачност, публичност, конкурсно начало, равни възможности за развитие в кариерата, забрана за дискриминация, прилагане на мотивационни механизми за поощряване на професионалната кариера.

От днес започва и честването на Седмицата на гората. Тази година тя е под мотото "Гората е здраве!".

Седмицата на гората се отбелязва у нас всяка първа пълна седмица на април още от 1925 г., когато е въведен осмият за България Закон за горите. През всичките тези години дните от празника са посветени на масови залесявания, в които се включват хиляди хора от цялата страна.

Българското дружество за защита на птиците(БДЗП) отбелязва ползите от горите, които осигуряват голяма част от питейната вода. Изворите на много реки и потоци са именно в горите. Дърветата филтрират водите и ни осигуряват чиста питейна вода, която е в основата на живота.

Те правят градовете ни по-устойчиви, като естествено охлаждат въздуха и премахват замърсителите. Те пазят здравето ни, като ни предоставят места за отдих. Те се справят с деградацията на земята и се противопоставят на загубата на биологично разнообразие, като осигуряват местообитания на растенията и животните.

Горите абсорбират около 2 милиарда тона въглероден диоксид всяка година в световен мащаб. Но когато дърветата се изсичат, те отделят този въглероден диоксид обратно в атмосферата.

Обезлесяването всъщност е втората водеща причина за изменението на климата след изгарянето на изкопаеми горива. Изгарянето на дървесина представлява почти 20 процента от всички емисии на парникови газове - повече от емисиите, емитирани от целия транспортен сектор в света.

Устойчивото управление на горите и използването на техните ресурси са ключови в борбата с климатичните промени и загубата на биоразнообразие. От тях зависи и благосъстоянието на настоящите и бъдещите поколения.

Загубата на гори означава и загуба на незаменими местообитания за животинския и растителен свят. Тяхното възстановяване е основна цел на проекта "Земите и горите на орела". Той се осъществява от Изпълнителна агенция по горите в партньорство с Българско дружество за защита на птиците, Югоизточно и Североизточно държавни предприятия, напомнят от БДЗП.

Дългосрочното опазване на малкия креслив орел в страната ни, чрез осигуряването на защита и устойчиво управление на неговите местообитания и създаване на нови, е фокусът на дейности по проекта.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. рептилиан
    #1

    Време е и Министерство на Дъбовите гори да се направи.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.