Горските пожари в Австралия наближават Сидни

Горските пожари в Австралия наближават Сидни

Около 150 пожара продължават да бушуват в петък в източния австралийски щат Нов Южен Уелс, предаде Ройтерс. Силният вятър раздухва пламъците и отново покри Сидни, най-големия град в Австралия.

Това, което обаче притеснява най-много властите, са около осемте пожара в района на Сидни. Най-големият австралийски град е столица на щата Нов Южен Уелс и е с население от приблизително 5 милиона души.

"Става дума за пожари, които или имат потенциала да се разпространят още по на изток, или се очаква да го направят, което, за съжаление, означава навлизането им в по-гъсто населени райони, села, по-малки общини, изолирани селски райони, ферми и други стопански площи", заяви комисар Шейн Фицсимънс от щатската пожарна пред репортери в Сидни.

Фицсимънс добави, че няколко пожара на северозапад от града са се слели в един голям пожар, който се разпространява благодарение на жегата и сухия вятър.

От началото на ноември при пожари в Австралия загинаха най-малко четирима души, а над 680 домове бяха изпепелени. Освен Нов Южен Уелс, други щати, засегнати към момента от пожарите, са Виктория, Южна Австралия и Куинсланд.

Горските пожари са нещо типично за страната през лятото, но тази година започнаха доста по-рано от обичайното. Това стана благодарение на горещините (температурите редовно достигат над 40 градуса), преди още да е започнало лятото в южната част на Австралия, както и благодарение на силните ветрове, които духат в обхванатия от суша регион.

Най-опустошителните пожари, регистрирани някога в Австралия, бяха през февруари 2009 г., когато бяха изпепелени хиляди домове в щата Виктория. Тогава загинаха 173 души, а 414 бяха ранени.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?