Гоцев се оплаква, че подписал втори рекламен договор под заплаха

Медийната комисия предлага на парламента да принуди Кирил Гоцев да се яви в пленарна зала и да обясни на всички депутати за подписаните от него договори на БНТ.

На заседание на комисията днес, на което Гоцев не се яви, стана ясно, че генералният директор на държавната телевизия е подписал два ексклузивни договора за продажба на рекламно време - с руския холдинг "Видео интернешънъл" (ВИ) и с фирмата "Пиеро 97", сред чиито собственици според медийни публикации се включва и Красимир Гергов.

Първият договор - с "Видео интернешънъл", вече придоби скандална слава покрай отказа на Кирил Гоцев да го покаже на СЕМ и дори на Управителния съвет на БНТ, без чието разрешение няма право да го сключва.

За втория - с "Пиеро 97", самият Гоцев обяви пред Дарик радио, че го е сключил под натиск и заплаха за живота си и че за него той е невалиден.

Медийната комисия реши още нейни представители да отидат на място в държавната телевизия, за да проверят какви договори е сключвал Гоцев. Отделно СЕМ трябва да прегледа мениджърския контракт на Гоцев, за да прецени дали шефът на държавната телевизия го нарушава и евентуално да го прекрати.

БНТ - с два ексклузивни договора за посредничество при реклама

Освен с "Видео интернешънъл", БНТ е сключила договор за ексклузивно посредничество в рекламната дейност и с българската фирма "Пиеро 97", обяви членът на ЕС на телевизията Иван Такев. Всички участници в Управителния съвет на БНТ и изпълнителният директор Нидал Алгафари се явиха на заседанието на медийната комисия. След като не се появи пред Съвета за електронни медии, Гоцев не дойде и при депутатите, защото бил болен.

Изненадващо Иван Такев съобщи, че тази сутрин в БНТ е получено нотариално заверено писмо до генералния директор и до Управителния съвет от "Пиеро 97", в което дружеството настоява до края на днешния работен ден да се пристъпи към изпълнение на договора, подписан от Гоцев на 21 януари т.г. В противен случай от фирмата заплашват БНТ с неустойки.

За другия договор - с "Видео интернешънъл", Гоцев упорито отрича дни наред, преди документът да бъде потвърден при официалното откриване на българския клон на руската фирма, което стана в присъствието на министъра по печата на Русия. Няколко дни по-късно подчинените на генералния директор свикаха нарочна пресконференция, на която обявиха договора за законен и че в него никъде не ставало дума за продажба на рекламно време. Те увериха още, че Управителният съвет също ще прегледа договора, макар и постфактум, след подписването му.

Точно обратното обаче обяви управителят на Видео интернешънъл - България Майк Гъл, според когото подписаният с Гоцев документ урежда правата за продажба на рекламно време на медиата и е на комисионна основа.

Гоцев подписал договора с "Пиеро 97" под заплаха?

Изненадващо, подчинени на генералния директор днес обявиха пред медийната комисия, че вторият договор за рекламата на БНТ - с българската фирма "Пиеро 97", е подписан от Гоцев под натиск. "Остави ме, заплашват ме", казал Гоцев на шефа на дирекция "Маркетинг и реклама" в БНТ Велислав Велев, когато той го попитал за договора, разказа самият Велев пред журналисти.

"Нека да сезираме тогава Бойко Борисов!", загрижи се и.д. председателят на СЕМ Райчо Райков.

В интервю по телефона пред Дарик радио Гоцев потвърди, че е бил заплашван, за да подпише договора с българската фирма. "Под натиск подписах този договор, той е само в един екземпляр и има само моя подпис, защото е много трудно да натиснеш повече хора... И така", заяви шефът на БНТ.

От "Пиеро 97" не бяха открити за коментар, след края на работния ден на телефоните на фирмата отговаряше само охраната на офиса.

Гоцев добави, че е подписал само един екземпляр от договора и не разполага с него, защото от рекламната фирма си го прибрали.

Запитан ще се опита ли да го анулира и ще се наложи ли на БНТ да плаща неустойки, генералният директор на държавната телевизия отговори, че според българското законодателство договори, подписани под натиск или по принуда, не са валидни.

Той отказа да конкретизира как точно е бил заплашван и на няколко пъти повтори, че си има органи, на които ще каже.

На среща по-късно днес с Управителния съвет на БНТ, запитан кой го е заплашвал, Гоцев препратил членовете на УС да питат прокуратурата.

Пред Дарик радио Гоцев заяви, че в момента се страхува за живота си, "защото явно че доста хора за такива големи пари, каквито са успели да правят, са готови на доста неща".

В същото време той нарече спекулации твърденията, че с руската фирма "Видео интернешънъл" се опитва да разбие монопола на българския рекламен пазар, като обясни, че рекламата на БНТ била само малко над 8% от рекламата на телевизиите в България.

Безсилието на СЕМ

"Има ли пилот в самолета? Кой управлява БНТ в момента?", се запита риторично и.д. председателят на СЕМ Райчо Райков днес пред депутатите и с напомнянето колко пъти са искали различни обяснения от Кирил Гоцев показа безсилието на медийния регулаторен орган, който избра Гоцев за генерален директор на БНТ.

Райков припомни, че още на 30 януари съветът поиска от БНТ доклад за състоянието на телевизията през последните три месеца, включително и цялата документация около договора с "Видео интернешънъл". Утре ще отида и ще им го дам, отговори Гоцев чрез Дарик радио. Публично той предложи и на депутатите от медийната комисия да не ходят на "Сан Стефано" 29 и да издирват документите, защото и на тях щял да им ги предостави.

Гоцев - най-независимият човек в държавата

Шефът на БНТ се оказа най-независимият човек в държавата. Гоцев показа липса на управленска култура и унижи Народното събрание и народните представители, нарушавайки процедурата по предоставянето на искани от него документи, заяви депутатката Диляна Грозданова. Според нея в момента БНТ е на автопилот.

Вбесени от отказа на Гоцев да се отчете пред депутатите, част от тях поставиха въпроса дали да не бъде освободен предсрочно от поста си. Затова депутатите задължиха СЕМ да прегледа мениджърския договор на Гоцев, подписан с регулатора, и да представи становището си.

"Ако обаче Гоцев изчезне като Мето Илиенски, как ще прекратим договора на човек, който го няма?", отново се затюхка Райчо Райков.

Цялата абсурдна ситуация накара шефката на медийната комисия Милена Милотинова отново да повдигне въпроса за сгрешената схема при назначаването на генерален директор, която му дава възможности да действа еднолично. Чуха се и гласове СЕМ да се саморазпусне, щом по никакъв начин не може да принуди Гоцев да се подчини.

Това, което се случва, е апогеят на нещо, за което отдавна получаваме сигнали, коментира Иван Такев от УС на БНТ. Той определи законовите текстове, по които е назначен Гоцев, като широко отворена врата в полета, даващи му възможност да действа и без санкцията на Управителния съвет.

В същото време подчинените на генералния директор от БНТ защитиха договора с руснаците, тъй като той спестявал субсидии от държавния бюджет и спирал извиването на ръцете на БНТ от страна на рекламните монополисти. В отговор Борислав Геронтиев от УС на БНТ ехидно прогнозира, че в края на третата година може би държавната телевизия не само няма да иска средства от бюджета, но и ще внася отчисления от рекламните си приходи.

В края на заседанието депутати от ОДС заявиха, че ще вкарат случая с договора с "Видео интернешънъл" в парламентарната комисия по корупция.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?