Говорителка на Хагския трибунал обвинена за огласяване на засекретени документи

Дългогодишната говорителка на Международния трибунал за бивша Югославия в Хага е глобена със 7 000 евро, тъй като е разкрила съществуването на конфиденциални документи, свързани със сръбското правителство и войната в Босна през 1990-те години, съобщи ББС.

Документите са дискутирани в книга и статия, публикувани от френската журналистка Флорънс Хартман, която в продължение на 6 години бе говорител на трибунала в Хага.

Въпросните документи са били предоставени от Белград единствено във връзка с процеса срещу бившия югославски президент Слободан Милошевич.

Като дългогодишен служител в трибунала Хартман е била напълно запозната с правилата и процедурите, които предвиждат тези документи да бъдат защитени от огласяване, съобщиха от съдилището.

Председателстващият съдия Баконе Молото заяви, че трябва да бъдат парирани опити за разкриване на конфиденциална информация в бъдеще.

Хартман твърди, че документите е трябвало да бъдат достъпни и за отделен процес в Международния наказателен съд, в който Босна безуспешно се опитва да осъди Сърбия за геноцид.

Точното съдържание на документите никога не е ставало публично достояние, но се смята, че те проследяват хронологически контактите между сръбското правителство и босненската сръбска армия.

Според Хартман те могат да покажат връзката между Белград и военните престъпления, извършени в Босна, най-голямото от което е масовото клане на 8 000 мъже и момчета от мюсюлмански произход в Сребреница през 1995 г.

Има мнения, че няма основание за заскеретяване на подобни документи.

Френската журналистка бе заплашена с наказание лишаване от свобода до 7 години или глоба в размер на 150 000 долара. Нейната защита обаче посочи, че други журналисти са писали за тези документи преди да излязат публикациите на Хартман.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?