Говорителят на Белия дом обеща никога да не лъже журналистите

Шон Спайсър

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че възнамерява никога да не лъже журналистите.

"Смятам, че трябва да сме почтени с американците. Понякога може да имаме разногласия по фактите. Ще се появявам тук и ще ви съобщавам фактите, каквито са ми известни. А ако сгрешим, ще направим всичко възможно да се поправим“, допълни той на пресконференция, цитиран от Франс прес.

Спайсър обаче защити изказването си, че церемонията по встъпване в длъжност на Тръмп е била най-посетената в историята, като се опита да измести въпроса в посока аудиторията, проследила церемонията по телевизията и други медии.

Политическите анализатори бяха поразени, когато на първия си брифинг като нов говорител на Белия дом Шон Спайсър се скара на журналистите за това, че според него са занижили броя на хората, които са присъствали на церемонията по заклеването на Тръмп в петък.

Спайсър призна, че няма официални официални данни колко хора са присъствали, но настоя, че церемонията по заклеването на Тръмп е наблюдавана от много повече хора, отколкото заклеването на Обама. Той каза, че опитите да се "подценява ентусиазмът на инагурацията" са "срамни и грешни" и че на медиите ще се търси сметка.

"Това бе най-многобройната публика, която някога е присъствала на встъпване в длъжност. Точка", заяви Спайсър, след което закри пресконференцията.

Американските медии показаха снимки от въздуха на церемонните по полагане на президентската клетва през 2009 и 2017 г., съчетани с официални данни за броя на пътниците в метрото. Сравнението показва, че инагурацията на Тръмп е привлякла далеч по-малък брой хора, отколкото тази на Барак Обама за първия му президентски мандат.

След това старши съветникът на Тръмп Келиан Конуей отхвърли предположенията, че Шон Спайсър е направил некоректни изявления. Притисната от водещия на "Среща с пресата" по телевизия Ен Би Си Чък Тод, тя каза, че изборната победа на Тръмп се дължи частично и на това, че хората повече не вярват на медиите. В отговор на водещия, че говорителят на Белия дом е изрекъл лъжи, Конуей отвърна, че той е "предоставил алтернативни факти" за събитието. "Алтернативните факти не са факти. Те са лъжи", заяви по този повод Чък Тод.

Белият дом иска да даде възможност на повече и различни журналисти да задават въпроси на пресконференциите и затова в залата за брифинги ще бъдат разкрити четири места за задаване на въпроси по Скайп. Мисля, че ще е от полза за всички ни, ако дадем възможност да се чуят и гласове на хора, които не са непременно базирани във Вашингтон, добави Спайсър на втората си пресконференция, цитиран от Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят