Говорителят на ЦИК стана председател на адвокатурата

Говорителят на ЦИК стана председател на адвокатурата

Говорителят на Централната избирателната комисия Ралица Негенцова бе избрана в неделя късно вечерта и за председател на Висшия адвокатски съвет. Тя ще замени на поста досегашния председател адвокат Даниела Доковска. Гласуването се проведе от 9 до 17 часа, броенето на гласовете продължи до 22 часа вечерта. Негенцова получи подкрепа на 109 делегати или 64% от всички присъстващи адвокати с право на глас.

Основната ѝ конкуренция бе в лицето председателката на Софийската адвокатска колегия (САК) Наталия Ценова, която получи 38 гласа. Другите кандидати бяха наказателният адвокат Марин Марковски с 4 гласа и Веска Волева - 17 гласа.

За поста се бе кандидатирал и заместник-председателят на Съюза на юристите в България Йосиф Герон, но в събота пред общото събрание на адвокатите в страната той оттегли кандидатурата си и призова колегите си да подкрепят Негенцова.

Изборът на Негенцова бе извършен на едно от най-скандалните Общи събрание на адвокатурата. От него липсваха делегатите на най-голямата колегия в страната – софийската. Така говорителят на ЦИК бе излъчен от 171 делегати на адвокатските колегии в страната при положение, че само София има право на 123-ма делегати.

Решението за избор на делегати от София бе касирано от Висшия адвокатски съвет заради допуснати  множество нарушения по време на избора на 28 януари. Заради отменения вот на столичните защитници по време на общото събрание имаше освирквания и викове ”Мафия” по адрес на досегашното ръководство. Очаква се столични адвокати да атакуват избора на Негенцова в съда.

В неделя бяха избрани и седем члена на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). Това са Юрий Бошнаков (127 гласа), Ели Христова и Емилия Недева (с по 107 гласа), Хари Хараламбиев (102 гласа), Атанас Стоянов и Валентин Бенатов (с по 97 гласа); Милен Бориславов Ралчев (92 гласа). По закон Висшия адвокатски съвет се състои от 15 редовни членове и още 10 резервни. Те ще бъдат избрани на балотаж на 4 март.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?