Грънчарова най-после избрана за министър по европейските въпроси

Грънчарова най-после избрана за министър по европейските въпроси

След седмици отлагане премиерът Сергей Станишев внесе в парламента искане за избор на нов министър по европейските въпроси на мястото на Меглена Кунева и предложи за поста Гергана Грънчарова – досегашен зам.-външен министър, също от квотата на НДСВ.

Всички присъстващи в залата 157 депутати от БСП, НДСВ и ДПС подкрепиха решението, а 54 депутати от опозицията бяха “против”, най-вече защото не смятат, след като България е член на ЕС, има от такъв министър.

При представянето на проекторешението в петък Станишев заяви пред депутатите, че основен приоритет за министъра по европейските въпроси вече трябва да бъде добрата координация, бързата реакция и ефективното изработване на позиции на България в различните работни групи на ЕС.  По думите на премиера Грънчарова ще координира и различията между министерствата в България, свързани с евроинтеграционните процеси.

Той защити кандидатурата на Грънчарова като изключително подходяща, тъй като тя има опит на политик, общественик и администратор. Освен това като заместник външен министър в две правителства Грънчарова  има съществен принос за подготовката за членството ни в ЕС, каза Станишев и припомни, че в миналия кабинет ресорът ѝ е бил евроинтеграция.

По повод забавянето на назначаването на новия министър, Станишев заяви, че правителството се е опитало внимателно да проучи опита в другите европейски държави.

Опозицията възрази остро срещу съществуването изобщо на поста министър по европейските въпроси в този кабинет. Подобна позиция защитаваше и вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин, който смяташе за удачно да се приложи европейският опит и постът да бъде статут на зам.-министър или секретар по европейските въпроси.

Надделя обаче позицията на НДСВ, че при сключването на коалиционното споразумение за този кабинет преди година и половина е предвиден министър по европейските въпроси и досега той е бил зает от НДСВ съгласно квотния принцип 8:5:3.

Мартин Димитров от ОДС попита какво изобщо ще върши министърът по европейските въпроси, след като от обясненията на премиера става ясно, че ще се занимава с координация – нещо, което е по силите на всеки административен чиновник.

Димитров изтъкна, че не е добър сигнал да се следва сляпо формулата 8:5:3.

Веселин Методиев (ДСБ) посочи, че няма да подкрепят Грънчарова, защото не са съгласни с цялостната политика на кабинета. По думите му е смущаващ фактът, че външният министър и вицепремиер публично е обявил, че няма нужда от евроминистър. Методиев попита как ще върви работата помежду им. Във връзка с думите на Станишев, че Грънчарова ще защитава европейските ни интереси, Нено Димов (ДСБ) попита премиера: “Като имаме министър на енергетиката, той защитава ли интересите ни в тази област, като имаме здравен министър – няма ли криза в здравеопазването?”.

Според Борислав Китов (БНС) гласуването на решението е прибързано, тъй като предложението е било внесено в НС късно в четвъртък и не е спазен 24 -часовият срок за обмислянето му. “В мотивите трябваше по-ясно да бъде записано какво ще прави министъра”, коментира Китов.

Според Павел Шопов от “Атака” назначаването на Грънчарова се прави само, за да не се наруши коалиционното споразумение..

Зам.-председателят на НДСВ Пламен Панайотов изрази недоумение за дебата дали е нужно министерство по европейските въпроси, защото такова няма, а има само министър. Той подчерта, че решението за назначаването на Грънчарова е по коалиционното споразумение. “Европейската интеграция не свършва на 1 януари 2007 г., това е процес, който тепърва ще се задълбочава. Тя става и елемент от вътрешната политика”, каза Панайотов.

Колегата му Станимир Илчев също коментира, че постът е необходим и изключително полезен за България, а Грънчарова е “аплодиран кадър” и “ще събира погледите на колегите си от ЕС със своите лични и професионални качества”.

“Министерство на европейските въпроси няма, няма и да има. Не виждам смисъл от дискусията”, заяви Кристиян Вигенин (БСП). Според него Грънчарова имала достатъчно опит и качества за поста.

Станишев отново взе думата и каза, дебатът е на ръба на фарса, тъй като не се прави разлика между министър и министерство по европейските въпроси. По думите му опозицията е показала, че “имаме още много да работим за изработването на общи европейски позиции”, което ще е полезно за България.

Процесите на реална европейска интеграция в България не са приключили,  особено в областта на правосъдието и вътрешните работи, а има и нови предизвикателства, каза министър-председателят.

След като положи клетва, Грънчарова заяви от трибуната, че “първия ден не се говори, а последния”. “От първия до последния ден се работи и на това ще подчиня работата си в това правителство”, каза тя. И благодари на премиера, на депутатите от БСП, НДСВ и ДПС, че са я подкрепили.

Пред медиите Грънчарова коментира, че ще се опита да запази добрите практики и традиции на предишния европейски министър Кунева, която в края на миналата година стана първият български еврокомисар.

“Ако трудното е зад нас, по-трудното е пред нас, защото България вече ще действа в много променена среда”, каза тя за бъдещата си работа. Грънчарова обеща да бори с всички сили срещу разграничението, което българите все още правят между нас и ЕС.

През последните 3-4 месеца в тройната коалиция нямаше съгласие по въпроса трябва ли да се запази поста на министъра по европейските въпроси и кой трябва да наследи Кунева. По-голямата част от БСП смятаха, че статутът на отговарящия по европейските въпроси трябва да бъде понижен, а постът да бъде отнет от НДСВ, които вече имат еврокомисар. 

Споделяне

Още от България