Граничните пунктове не могат да се справят с пътуващите за чужбина туристи

Задръстването на ГКПП Кулата миналата седмица. Снимка: БГНЕС

Граничните пунктове нямат достатъчно капацитет, за да осигурят безпроблемно преминаване на пътуващите в чужбина туристи. Това призна пред БНР вътрешният министър Младен Маринов. Проблемът стана особено видим с настъпването на отпускарския сезон, когато хиляди българи се запътиха на почивка към Гърция и Турция. Преди дни МВР дори излезе със специално съобщение, в което подчерта, че не бави нарочно трафика към Гърция.

Организация има, но...

Създадохме организация до известна степен да облекчим контрола по отношение на граждани на европейски страни. Беше изведен и проблемът, когато пътуват малолетни и непълнолетни деца и не се придружават от двамата родители; предприели сме съответните мерки, надявам се сега да е по-облекчено, но самият капацитет на граничните пунктове не отговаря на потребностите на хората”, заяви Маринов.

Според него не само българските власти са отговорни за задръстванията на граничните пунктове. Вътрешният министър даде за пример Румъния, където нямало изградена инфрастуктура.

За съжаление обаче това не е решение само на България. Знаете случая с румънската граница в Русе - от наша страна, ние направихме инфраструктурата, но румънската страна още не е направила. Нашите действия решават проблема на Румъния, а ние чакаме Румъния да направи тяхната инфраструктура, за да реши нашия проблем с опашките. В случая на Гърция, знаете, че там контролът се извършва на една линия, което увеличава с 50% пропускливостта. Разбрали сме се с гръцките колеги те да повишат тяхната пропускливост, така че да използваме максимума. Определил съм и са изготвени допълнителни мобилни устройства, които да проверяват автобусите. Това също ще доведе до по-облекчено преминаване, но като цяло и стратегически трябва да се мисли”, обясни Маринов.

Решение на проблема скоро няма да има. Според вътрешния министър такова се очертава, едва когато България стане член на Шенген.

Поне с вътрешните граници, шенгенските, този проблем може би ще отпадне“, коментира Маринов.

И по магистралите

Друг сериозен проблем – натовареното движение по магистралите през лятото – също няма да се реши скоро. Тъкмо обратното, през този месец се очаква трафикът да е още по-засилен, тъй като традиционно голям брой турски гастарбайтери пътуват от Западна Европа и минават през България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?