Границата между Швейцария и Италия се коригира заради топене на ледници

Границата между Швейцария и Италия се коригира заради топене на ледници

Границата на ЕС със Швейцария, планинската страна по средата на неговата територия, се премества в резултат на глобалното затопляне и оттеглящите се глетчери.

Парламентът на Швейцария в сряда гласува закон, според който границата ѝ с Италия се измества със 150 метра.

До решението се стигна след като съвместна комисия между двете държави очерта нова граница, минаваща по хребета на глетчер близо до Зермат. Преди това границата в тази зона бе маркирана по местоположението на ледниците.

В резултат на тяхното топене – а Алпите са едно от местата с най-драматично оттегляне на ледени блокове – границата, установена за последно през 1942 г., се е изместила значително според Швейцарския федерален офис по топография.

Демаркацията на границата вече не е видима чрез инсталираните терминали или други знаци, каквито се поставят при открити граници, се посочва в сайта на швейцарското външно министерство. Допълва се, че ортографските формирования по високата част на планините могат да претърпят значителни промени, особено заради топенето на глетчери.

Пояснява се, че когато границата съвпада с билото на глейзера, тя трябва да следва прогресиращите промени в линията на естествения хребет. В случай, че ледникът напълно се е разтопил, границата трябва да съвпада със земно възвишение или връх на изпъкнала скална повърхност.

От 1850 г. досега зоната, покрита с глетчери в Западна Европа, е намаляла с 40 процента, а обемът на самите ледници е спаднал с 50 процента. По-тревожен е фактът, че топенето се ускорява.

Според някои учени алпийските глетчери могат да изчезнат напълно до 2050 г.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?