Грант от 30 млн. лв. за протестиращите автобусни превозвачи

Туроператори и екскурзоводи недоволни, че до тях не стига помощ заради коронавируса

Грант от 30 млн. лв. за протестиращите автобусни превозвачи

Транспортният министър Росен Желязков обяви, че се предвижда предоставянето на грантова схема за 300 млн. лв. за автобусния сектор, който в понеделник излезе на протест, заедно с таксиметрови шофьори, туроператори и екскурзоводи, заради недостигащата до тях правителствена помощ в условията на коронавируса.

Около стотина автобуса за случаен превоз от различни градове на страната блокираха преди обяди движението по бул. "Цар Освободител" при площад "Александър Батенберг", а десетки таксита окупираха пространството край катедралата в знак на недоволство, че държавната помощ заради коронавируса не достига до тях. В протеста под наслов "SOS туризъм", който тръгна от Министерския съвет, се включиха собственици на фирми за туристически превоз, туроператори и екскурзоводи.

Те призоваха държавата за адекватни мерки за преодоляването на кризата в сектора, докато в същото време министрите на транспорта, на туризма и на социалната политика обсъждаха на форум какво може да се направи в помощ на сектора.

Според заетите в туризма правителствената мярка 60/40 за плащане на по-голямата част заплатите на работниците в засегнатите фирми е абсолютно неприложима за тях, а обявената в тяхна помощ безвъзмездна помощ е още на етап разглеждане на документи.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обясни на време на форума, че за грантова подкрепа вече са одобрени 361 проекта за туроператори и 95 за туристически агенти.

Социалният министър Деница Сачева пък каза, че се работи по мярка в помощ на екскурзоводите, но не стана ясно каква ще е тя.


Сн. БГНЕС

"Ние все още нямаме работа, все още не знаем кога ще заработим. ЕК ни отговори, че има одобрени 750 милиона евро до момента за мерки за подкрепа на българската икономика. Искаме тези пари просто да стигнат до бизнеса", коментира Радка Мандилова от Националното сдружение "Случаен превоз" пред БНР.

В същото време на дискусията, организирана от организациите на големите автомобилни превозвачи, Желязков информира, че държавата работи по прехвърлянето на 30 млн. лв. от оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" към програмата "Иновации и конкурентоспособност", за да се предоставят на автобусния сектор.

Мярката била обсъдена миналата седмица с Брюксел заедно с вицепремиера Томислав Дончев

"Тази нова мярка е грантово подпомагане и ще бъде достъпна за автобусните превозвачи. За да се финализира мярката Европейската комисия е изискала от българската страна да мотивира значимостта на този сектор, както и необходимостта от нарочна целева подкрепа, за което ще разчитаме и на помощ от бранша", обясни Желязков.

По думите му Българската агенция за експортно застраховане ще поеме голяма част от обезпечението по оставащите 20% от отпусканите кредити за малкия бизнес от Българска банка за развитие. "Това на практика означава, че кредитите за ликвидност ще бъдат почти 100% обезпечени", допълни министърът и декларира, че субсидиите и компенсациите, които се изплащат от държавата към автобусните превозвачи, няма да бъдат намалявани и ще бъдат изплащани своевременно.

Представители на транспортния бранш се възмутиха, че се забавя изплащането на средствата по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" в размер от 3000 и 10 000 лв.


Сн. БГНЕС

По време на дискусията транспортният министър Росен Желязков коментира, че транспортният бранш ще се възстанови бавно от кризата заради коронавируса. Причините са намалялото търсене и бавното възстановяване на потребителското доверие към начина на придвижване, особено в сферата на туристическите пътувания, но и натискът на конкуренцията от сивия сектор.

Министърът на туризма Николина Ангелкова също не е оптимист за този сектор и смята, че сезонът ще е изключително тежък.

Социалният министър Деница Сачева пък информира, че от въвеждането на извънредното положение от 13 март до днес в сектора на туризма регистрираните безработни са 17 300 души безработни. През май от тях работа са започнали 6633 души. За сектор "транспорт" регистрираните безработни са 4746.

По мярката 60/40 към края на миналата седмица има 15 737 заявления за 270 840 работници и служители. За сектор "Транспорт" това са около 10 822 души /около 7,8 на сто от общия брой на заявките/, а за "туризъм" - 19 315 души, които към момента получават субсидия за заетост. Това са общо 14 на сто от всички заявки, каза още Сачева.

Споделяне

Още от Бизнес