Гръцката икономика ще се свие с още 7% през 2012-та

Седем на сто ще е рецесията в Гърция през 2012 г., а икономиката на страната ще е втората най-лоша икономика в света, според прогноза на компанията за анализи "Икономист интелиджънс юнит", цитирана от атинския в. "Експрес".

Като най-голям се оценява спадът на икономиката на Судан (около 9 на сто), тъй като страната загуби три четвърти от петролните си запаси след отделянето ѝ от Южен Судан през юли 2011 г.

Същевременно Гърция съобщи, че е събрала 1.625 милиарда евро при пласирането на 26-седмични облигации при по-ниски лихви, отколкото на подобен търг миналия месец. Гръцката агенция за управление на дълга, цитирана от АП, посочи, че търсенето е надхвърлило предлагането 2.8 пъти, като лихвата е била 4.9 процента спрямо 4.95 процента на търга през декември. Целта на днешния емисия е била да се съберат 1.250 милиарда евро.

Финансово затруднената Гърция разчита на международни заеми, за да бъде платежоспособна. Въпреки че не е в състояние да емитира дългосрочни дългови книжа заради невероятно високите лихви, страната присъства на пазара чрез редовни търгове на краткосрочни облигации.

Споделяне

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?