Гръцката икономика ще се свие с още 7% през 2012-та

Седем на сто ще е рецесията в Гърция през 2012 г., а икономиката на страната ще е втората най-лоша икономика в света, според прогноза на компанията за анализи "Икономист интелиджънс юнит", цитирана от атинския в. "Експрес".

Като най-голям се оценява спадът на икономиката на Судан (около 9 на сто), тъй като страната загуби три четвърти от петролните си запаси след отделянето ѝ от Южен Судан през юли 2011 г.

Същевременно Гърция съобщи, че е събрала 1.625 милиарда евро при пласирането на 26-седмични облигации при по-ниски лихви, отколкото на подобен търг миналия месец. Гръцката агенция за управление на дълга, цитирана от АП, посочи, че търсенето е надхвърлило предлагането 2.8 пъти, като лихвата е била 4.9 процента спрямо 4.95 процента на търга през декември. Целта на днешния емисия е била да се съберат 1.250 милиарда евро.

Финансово затруднената Гърция разчита на международни заеми, за да бъде платежоспособна. Въпреки че не е в състояние да емитира дългосрочни дългови книжа заради невероятно високите лихви, страната присъства на пазара чрез редовни търгове на краткосрочни облигации.

Споделяне
Още от Балкани

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?