Гръцката партия "Златна зора" отправи заплаха за живота на журналистка

Никос Михалолякос

Неонацистката гръцка партия "Златна зора", която влиза в новия парламент, отправи заплаха за живота на гръцка журналистка. Заплахите срещу Ксения Куналаки от в. "Катимерини" са отправени на интернет страницата на партията, съобщава гръцкият в. "Та неа".

Причина е статия, написана от Куналаки и публикувана на 12 април. В нея тя твърди, че гръцките медии трябва да изключат "Златна зора" от обществения живот.

На интернет страницата на партията е поместен отговор на статията със заплахи за живота на журналистката като се споменават семейството и дъщеря ѝ. Те са на немски език и в свободен превод означават "пази гърба си".

Журналистката е информирала полицията и оттам са я посъветвали да спре да пише за "Златна зора", защото има опасност да бъде нападната. Предложили са ѝ да подаде жалба срещу сайта, чийто домейн е в САЩ.

Вчера журналистически организации осъдиха остро поведението на членове на "Златна зора" на пресконференция в нощта на изборите, когато на представителите на медиите беше заповядано да станат прави, за да посрещнат лидера на партията Никос Михалолякос. Това накара гръцки журналисти да напуснат залата.

Британски, френски, германски и испански медии коментират случилото се като заплаха за свободата на медиите в Гърция, посочва "Та неа".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани