Гръцката полиция разчисти поредната окупирана сграда в Атина

"Вила Амалия" в Атина

Гръцката полиция разчисти окупирана от младежи сграда в атинския квартал Кипсели, съобщава гръцкото радио "Скай". Според информацията на в. "Прото тема" до момента са задържани 15 души, а в района са се събрали 80 души в подкрепа на младежите. С призив в социалните мрежи анархисти призовават за демонстрация пред сградата.

Сградата е собственост на Атинския университет и на министерството на образованието. През 1988 г. студенти решават да я окупират и да я превърнат в място за самонастаняване, обществен живот и дейност. В миналото са правени неуспешни опити сградата да бъде разчистена.

През миналата седмица полицията разчисти две сгради, в едната от които е живяла световно известната гръцка оперна певица Мария Калас. При акциите бяха задържани сто души. Планове на гръцката полиция предвиждат да бъдат разчистени всички окупирани от различни групи сгради, които според информацията са 40.

Гръцкото правителство изпрати послание, че ще си върне контрола над десетки изоставени сгради, собственост главно на държавата, които в момента действат като "автономни убежища" за различни групи, коментира вестник "Катимерини".

При полицейска операция през миналата седмица беше разчистена вила Амалия - историческа сграда, която беше окупирана от двадесет години. Посланието на властите беше, че няма да се толерира самоволното настаняване на места, които в момента са "люпилня" на незаконна дейност, а на практика могат да се използват в полза на обществото. Свърталища на самопровъзгласили се анархисти от години функционират в много университети с мълчаливото съгласие на властите на висшите учебни заведения.

Вила Амалия беше разчистена за първи път на 20 декември в присъствието на полицейски части и прокурор. Властите публикуваха списък със снимки на доказателства, които показват, че сградата е използвана като изходна база за участници в безредици. Открити бяха голям брой празни бутилки, съд със запалителна течност, противогази, пиратки, ножове, прашки, малки количества канабис - материали, които със сигурност не могат да се определят като "домашни потреби".

Информацията, че винаги е имало голямо "раздвижване" във вила Амалия преди и след демонстрации и инциденти в Атина се потвърждава от съседи в квартала. При разчистване на сградата през миналата седмица беше намерена и двуцветна машина за офсетов печат. Това показва, че във вилата е работила и печатница, използвана от различни групи.

За министерството на обществения ред и гръцката полиция в разчистването на вила Амалия има голям символизъм, тъй като от началото на 90-те години на миналия век сградата е емблематична в очите на анархистите. Имаше и силен натиск от собствениците на други сгради, които също са окупирани. Това беше и причината за осъществяване на полицейската операция.

Кметът на Атина открито заяви, че сградата ще бъде отново училище, каквато е била функцията ѝ в миналото. Източник от местната управа заявява, че общината не е искала да влиза в противоречие с групите анархисти. Ден след операцията служител на общината е получил директни заплахи, написани на стената срещу дома му.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани