Гръцката "Юробанк И Еф Джи" продаде банката си в Турция

Гръцката банка "И Еф Джи Юробанк Ергасис" обяви в понеделник, че е постигнала споразумение с "Бурган банк" да продаде дъщерното си дружество в Турция, съобщиха от гръцката банка, която е собственик на българската Пощенска банка.

Според условията на сделката "Бурган" ще придобие 99.3% от "Юробанк Текфен" от собственика "Юробанк И Еф Джи" и "Текфен Груп" при плащане в брой на 641 млн. турски лири. Сделката се очаква да бъде приключена през третото тримесечие на 2012, като съответно подлежи на регулаторно одобрение от компетентните органи.

Сделката ще увеличи съотношението на базовия капитал от първи ред на "Юробанк И Еф Джи" с приблизително 60 базисни точки (или капиталов еквивалент от почти 300 млн. евро) и ще подобри ликвидната позиция на организацията с 800 млн. евро.

"Юробанк И Еф Джи" придоби 70% от "Юробанк Текфен" от "Текфен Груп" през 2007 г. с опция да придобие допълнително 29.3% на по-късен етап. От 2007 г. насам размерът на кредитния портфейл на "Юробанк Текфен" се е увеличил над три пъти, достигайки до 1.5 милиарда евро, дружеството е разширило двойно клоновата си мрежа и е увеличило печалбата си.

Към момента "Юробанк Текфен" обслужва над 85 000 клиенти чрез мрежа от 60 клона и се нарежда в топ 20 на банките в Турция по отпуснати кредити.

Продажбата на "Юробанк Текфен" е второто действие за вътрешно увеличение на капитала, предприето от "Юробанк И Еф Джи" през 2012 г., което доведе до подобрение на съотношението на капитала от първи ред към съответния момент, равняващо се на близо 600 милиона евро.

Сделката за турското дъщерно дружество на гръцката банка е част от преструктурирането на банките в Гърция с оглед поемането на 70% от националния дълг на страната. Според програмата за преструктуриране някои от гръцщките банки възнамеряват да продадат задграничните си дъщерни дружества. Само в България 30% от банковия пазар се държи от дъщерни на гръцки банки.

В неделя Блумбърг съобщи, че "Алфа Банк" ще даде 30% от капитала си на Европейската банка за възстановяване и развитие. В понеделник обаче от банката отговориха:

"В отговор на запитване от Гръцката комисия за капиталов пазар във връзка с появилите се в медиите статии за потенциално капиталово партньорство между Европейската банка за възстановяване и развитие и банката по отношение на международните ѝ операции, "Алфа Банк съобщава, че в контекста на текущия процес на рекапитализация на гръцките банки банката преценява серия от мерки за повишаване на капитала, но споразумение с ЕБВР по гореспоменатата тема не съществува".

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?