Гръцки фермери блокираха за около час българската граница

Гръцките фермери блокираха за около час българо-гръцката граница - от 13 до 14:15 часа. След намесата на гръцките власти работата на граничния пункт "Кулата-ПРомахон" беше възстановена, съобщиха от МВР.

След затварянето на границата се образува колона от 3 километра с автомобили. Вътрешното министерство посъветва българите да не пътуват през този пункт.

През последните години по това време гръцките фермери обичайно блокират границата ни с искания към правителството си за повече субсидии.

Тази година има засиленото полицейско присъствие от гръцка страна в района на граничния пункт Промахон. Гръцките власти обещаха да направят всичко възможно да не се стигне до блокади на граничната бразда.

Около обяд във вторник обаче гръцки фермери успели да промъкнали през полето на групи и блокирали пътя с телата си.

В понеделник беше затворен граничният пункт "Евзони" край Гевгелия на границата с Македония. Македонските власти съобщиха, че трактори са били поставени на двете платна и границата може да се преминава само пеша. Блокирани също са пътният възел за Идомени и обходните пътища до него, предаде БТА.

За влизане в Гърция от македонска страна остават отворени два гранични пункта - този край град Дойран и Меджитлия.

Всяка година от последните 10 години гръцките фермери, които по това време нямат никаква работа, блокират границата, нанасяйки големи щети на бизнеса. За 2016 г. по оценки на бранша те възлизат на около 20 млн. лв.

Преди блокадата на границата, българските власти увериха, че ситуацията по границата с Гърция ще се реши по дипломатичен път.

Служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов проведе телефонен разговор с гръцкия си колега, отговарящ за обществения ред във вторник сутринта. Николаос Тоскас го уверил, че гръцката полиция предприема всички необходими мерки, за да не бъде допуснато блокиране на пътя към България и границата между двете държави, е посочено в съобщение на МВР.

Въпреки уверенията Узунов е наредил на главния секретар на МВР Георги Костов да замине за Благоевград, за да бъдат обсъдени и координирани на място конкретни действия при евентуална промяна на ситуацията.

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев пък изпрати писмо до гръцкия си колега Христос Спирдзис, в което се казва, че очаква Гърция да предприеме всички мерки, за да не допусне затваряне на граничните пунктове и възпрепятстване на свободното движение на стоки и товари между двете държави.

Алексиев е изпратил писма и до европейските комисари Виолета Булц и Елжбиета Биенковска, с които ги информира за ситуацията на българо-гръцката граница.

Споделяне

Още от България