Гръцки кораб спаси над 60 бедстващи бежанци край Лесбос

Задържан е пореден български каналджия – за трафик на 26-има сирийци

Гръцки кораб спаси над 60 бедстващи бежанци край Лесбос

Над 60 бедстващи бежанци във водите на няколко мили от гръцкия остров Лесбос са били спасени с помощта на ферибот, съобщава БНР в понеделник.

Екипажът на плавателния съд е забелязал случайно имигрантите, сред които имало и деца без спасителни жилетки. Спасени са общо 61 души, като все още не е ясно колко точно са били пасажерите на потъналата лодка.

Според местните власти над 17 000 имигранти се намират в момента на Лесбос без да има необходимите условия за настаняване. Според жителите броят на бежанците е повече от 30 000. Всекидневно се съобщава за сблъсъци между имигрантите и полицията.

Кметът на Лесбос заяви, че островът е "под обсада от бежанци" и очаква "спешни мерки, макар и късно". Охраната на град Митилини на Лесбос задържа двама души, хвърлили коктейли "Молотов" по палатки на бежанци, настанени в градския парк. Жертви за щастие няма. Жителите на Лесбос заплашват, че в знак на протест няма да гласуват на парламентарните избори.

Междувременно полицията в Александруполис задържа пореден български каналджия. Според първоначалната информация в товарен камион, шофиран от българина, са били открити 26 сирийци.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?