Гръцки танкер нападнат от военен кораб в Либия

Гръцки танкер, плаващ под либерийски флаг, е бил нападнат в либийско пристанище от неизвестен военен кораб. В резултат на нападението двама души от екипажа на танкера са загинали, а други двама са ранени, предаде радио Атина, цитирано от БТА.

Танкерът "Араево", собственост на базираната в Атина компания Иджиън шипинг мениджмънт, превозващ 12 600 тона петрол, се е намирал в либийското пристанище Дерна. За инцидента е било уведомено гръцкото външно министерство.

Плавателният съд е бил обстрелван от неидентифициран боен самолет. На борда му е имало 26-членен екипаж. ДПА съобщи, че е загинал един гръцки моряк на 29 години, а самоличността на другия убит при нападението не е известна.

Асошиейтед прес уточнява, че нападението е било извършено вчера. Според агенцията екипажът на танкера включва предимно филипинци - 21 души, а също трима гърци и двама румънци.

В понеделник се очаква извънредно заседание на Арабската лига за обсъждане на борбата с тероризма в Либия.

Заместник генералният секретар на организацията Ахмад бен Хели обяви, че заседанието ще се фокусира върху засиленото напрежение в страната и петролните хранилища. Ще бъде представен доклад за събитията в Либия и отчет за дейността на специалния представител на Арабската лига за страната Насир ал Кудва.

Споделяне

Още от Свят