Гръцките фермери пак блокираха границата

Правителството ще помага на превозвачите да търсят компенсации

Гръцките фермери пак блокираха границата

Трафикът на автомобили през граничния пункт "Кулата-Промахон" отново бе спрян в сряда, след като гръцките фермери преди това вдигнаха блокадата за няколко часа. Правителството в сряда се ангажира да съдейства на българските превозвачи да потърсят компенсации за нанесените им вреди, но за момента не е ясно по какъв механизъм може да стане това.

От 15 часа в сряда до 11 часа в четвъртък през ГКПП Кулата - Промахон не се пропускат товарни автомобили заради стачни действия преди гръцкия пункт, съобщиха от МВР.

От 16 часа обаче е възстановено движението на леки коли, микробуси и автобуси.

През ГКПП Илинден -Ексохи няма да бъдат пропускани всички видове автомобили до 22 часа, а през ГКПП Петко войвода - Орменион до 20 часа.

Пунктовете Маказа, Златоград и Ивайловград засега работят нормално. 

Транспортният министър Ивайло Московски заяви, че засега няма съдействие от гръцкото правителство.

"Гръцката официална власт потвърждава, че това са незаконни действия от тяхна страна и ситуацията е извън техен контрол, т.е. аз от колегата, който е министър на транспорта, не получавам, защото той твърди, че това е извън контрола на официалната власт в Гърция. Направихме справка с всички подобни казуси, които са били в ЕС, но до момента не откриваме фактически овъзмездяване по някакъв начин на превозвачи", каза Московски пред БНР.

Той обясни, че това не "отменя нашия ангажимент и при всички положения, ако трябва, дори на двустранно ниво ще настояваме или ще съдействаме на превозвачите да си потърсят компенсации, дори и в гръцки съдилища".

"Ще стигнем докрай, включително ако се наложи да има искове в гръцки съдилища, ще продължим в тази посока", каза Московски.

Външният министър Даниел Митов посочи от своя страна, че България е изпратила две писма до Европейската комисия. След проверка на казуса от ЕК ще се реши какви да са последствията за Гърция.

Вчера на границата освен министъра на транспорта Ивайло Московски са били и двама заместник-министри - на МВР и на МВнР, както и двама наши евродепутати. Всички те са били там, за да преговарят с гръцките фермери и за щастие се стигна до споразумение - първо беше пропусната цялата колона от чакащи камиони и беше договорен график за пропускането им - всеки ден от 11.00 до 15.00 часа, каза Митов.

Обстановката в Гърция остава изключително сложна, блокадите са не само по границите, а на цялата територия в страната. Освен това в петък там отново ще има национална стачка.

Иска се два законопроекта да бъдат изтеглени, но това са вътрешни проблеми на Гърция, посочи Митов. Ние искаме да не се пречи на нашите граждани, защото се блокира основна транспортна артерия и се нарушава правото на свободно движение на хора и стоки, добави министърът.

След като снощи граничен пункт "Кулата - Промахон" бе отворен, през нощта струпалите се на българска територия тежки камиони в района се изтеглиха, но в сряда отново започва да се събира опашка.

Във вторник напрежението по пунктовете ескалира, като се стигна до издигането на контраблокади от изнервените български шофьори.

Споделяне

Още от България