Гръцките наркомани се обръщат към "кокаин на бедните"

Гръцките наркомани се обръщат към "кокаин на бедните"

Гръцките наркомани се обръщат към смъртоносно вещество, известно като "кокаин на бедните", докато икономическата криза се задълбочава, се посочва в обширен репортаж на британския в. "Гардиън". Цената за доза от дрогата "шиша" е две евро или по-малко.

"Това е най-лошият наркотик. Изгаря те отвътре, прави те агресивен и тотално полудяваш", казва Мария, която е употребявала хероин като допълва, че шишата е евтина и може лесно да се намери.

Дрогата е предпочитана от хиляди бездомни гърци, принудени да излязат на улицата заради бедност или отчаяние. Тя е лесна за производство - наркотикът е приспособен за общество, което вижда слаба светлина в тунела, коментира "Гардиън".

"Той е убиец, но също така те кара да убиваш", казва наркозависимият Константинос. "Можеш да убиеш без да разбереш какво си направил ...", допълва той.

Според Хараламбос Пулопулос, директор на Центъра за лечение на зависимости (КЕТЕА), наркотикът шиша символизира опустошението на кризата, довела до рекордна безработица и бедност. Той казва, че това е "дрогата на рестрикциите" - най-добрият отговор на дилърите, станали по-умели в производството на синтетични наркотици.

Новият евтин наркотик може да се смърка или да се инжектира, може да бъде направен в домашни условия и е изключително опасен, обяснява Пулопулос.

Депресията и зависимостта към алкохол и наркотици в Гърция драматично са нараснали. Престъпността е скочила под натиска на рестриктивните мерки, довели до намаляване на доходите на обикновените гърци с 40 на сто, коментира британският вестник.

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?