Гръцкият премиер обмисля промени в кабинета си

Андонис Самарас

Гръцкият премиер Андонис Самарас обмисля промени в своя коалиционен кабинет и този сценарий сякаш печели привърженици, коментира атинският в. "Катимерини", цитиран от БТА в неделя.

Според изданието е възможно рокадите да станат след конгреса на Социалистическата партия ПАСОК, един от коалиционните партньори в кабинета Самарас и след като приключи мисията на "тройката" международни кредитори, чийто представители от понеделник започват нови проверки на финансовото състояние на Гърция. Инспекцията е  условието, за да продължи външното кредитиране на страната.Атина трябва да получи през март още 2.8 млрд. евро, като за целта от правителството се изисква да изготви план за съкращения в държавния сектор до края на 2014 г. Тази година се очаква 25 хиляди държавни служители да бъдат освободени.

Конгресът на гръцките социалисти е насрочен за 3 март, а в неделя се избират неговите делегати.

Тресящата се от вътрешни проблеми ПАСОК загуби популярност сред избирателите, след като подписа кредитно споразумение с Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ) през 2010 г. за 240 млрд. евро.

В партията се чуват и гласове за смяна на името ѝ. Последните социологически проучвания показват, че подкрепата за гръцките соцалисти се е сринала до шест на сто от 43% през 2009 г.

В същото време близкото обкръжение на премиера Самарас няма единно мнение по въпроса за правителствените промени. Не са малцина обаче тези, които предлагат промените да станат след края на лятото.

Междувременно Международният валутен фонд (МВФ) препоръча на правителството в Атина "да подстриже" дълговете на физически лица, за да може страната да си поеме глътка въздух, пише в. "Етнос".Това става в момент,в който над половин милион домакинства и предприятия в Гърция не могат да си плащат задълженията към банките.

В края на 2012 г. лошите кредити в Гърция надхвърлиха 55 млрд. евро. Общите задължения на физическите лица се изчисляват на 227.7 млрд. евро, което означава, че всеки четвърти заем в страната не се обслужва.

МВФ смята, че "подстригването" на дълговете на физическите лица е единственото решение, тъй като, ако те останат високи на фона на икономическото бездействие в страната, няма да има нито растеж, нито развитие на гръцката икономика, отбелязва вестникът.

Миналата седмица масовите стачки и протести в Гърция продължиха. Поредицата съкращения на заплати и пенсии през последните три години разгневиха гърците, които често излизат на улиците, за да изразят недоволството си.

Споделяне

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?