Гръцкият премиер ще убеждава Бойко Борисов да размрази "Бургас-Александруполис"

Министър-председателят на Гърция Георгиос Папандреу ще посети този месец София, за да се опита да убеди българския си колега Бойко Борисов да размрази проекта за изграждане на петролопоровода "Бургас-Александруполис", съобщават руски медии в понеделник.

Проектът остава приоритет за Гърция, заяви в събота гръцкият зам.-министър на енергетиката Янис Маниатис.

Гръцкото правителство възнамерява да приеме закон, който да облекчи реализацията на проекта, като опрости процеса по отчуждаване на земи и други технически въпроси, свързани със строителството.

Преди три години Русия, Гърция и България се договориха за изграждането на 300 -километров нефтопровод от българското пристанище Бургас до гръцкото Алекснадруполис, по който да се транспортира руски нефт, като се заобикалят претоварените черноморски проливи в Турция. През юни т.г. обаче премиерът Бойко Борисов заяви, че проектът не е изгоден за България и той няма да се реализира, тъй като предстоящата международна екооценка най-вероятно ще е отрицателна. Миналата седмица Борисов каза, че дори екооценката да е положителна, София ще поиска многомилиардни гаранции заради големия риск, така че едва ли някой ще се съгласи да строи тръбата.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?