Гръцкият премиер ще убеждава Бойко Борисов да размрази "Бургас-Александруполис"

Министър-председателят на Гърция Георгиос Папандреу ще посети този месец София, за да се опита да убеди българския си колега Бойко Борисов да размрази проекта за изграждане на петролопоровода "Бургас-Александруполис", съобщават руски медии в понеделник.

Проектът остава приоритет за Гърция, заяви в събота гръцкият зам.-министър на енергетиката Янис Маниатис.

Гръцкото правителство възнамерява да приеме закон, който да облекчи реализацията на проекта, като опрости процеса по отчуждаване на земи и други технически въпроси, свързани със строителството.

Преди три години Русия, Гърция и България се договориха за изграждането на 300 -километров нефтопровод от българското пристанище Бургас до гръцкото Алекснадруполис, по който да се транспортира руски нефт, като се заобикалят претоварените черноморски проливи в Турция. През юни т.г. обаче премиерът Бойко Борисов заяви, че проектът не е изгоден за България и той няма да се реализира, тъй като предстоящата международна екооценка най-вероятно ще е отрицателна. Миналата седмица Борисов каза, че дори екооценката да е положителна, София ще поиска многомилиардни гаранции заради големия риск, така че едва ли някой ще се съгласи да строи тръбата.

Споделяне
Още по темата
Още от Балкани