Гръцкото правителство одобри новите бюджетни съкращения

Парламентът може да гласува законопроекта още в неделя

Гръцкото правителство одобри новите бюджетни съкращения

В нощта срещу събота Правителството на Гърция одобри поредния пакет с мерки за бюджетни икономии, обвързани с отпускането на международна помощ от 130 млрд. евро, която ще помогне на страната да избегне фалита, съобщи Би Би Си.

Новите бюджетни съкращения са условието, което тройката инспектори представители на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейския съюз, поставят за поредния транш в подкрепа на Атина.

Предстои документът да бъде одобрен от гръцкия парламент, а след това и от финансовите министри на еврозоната.

Петима от членовете на коалиционния кабинет на Лукас Пападимос изразиха несъгласие с орязването на бюджетните разходи и подадоха оставка, а една от партиите нарече исканията на тройката унизителни за страната. Одобрението на мерките стана в условията на започналата вчера 48-часова стачка срещу законопроекта. По време на протестите, организирани от профсъюзите, се стигна до сблъсъци с полицията.

Според някои съобщения, законопроектът може да бъде гласуван в неделя или понеделник. След това предстои одобрение на финансовите министри от Евросъюза.

"Не може да оставим Гърция да банкрутира". С тези думи премиерът Пападемос се обърна към кабинета си, като подчерта, че това е часът на историческа отговорност. Въпреки това, очаква се депутати от партии от управляващата коалиция да гласуват против споразумението, на като цяло се смята, че то ще получи подкрепа.

Срещу заема от 130 милиарда евро то включва още по-затегнати мерки за бюджетни икономии. Сред тях са намаляване на минималната заплата от 751 евро на 600 евро, съкращаване на 15 000 работни места през тази година, намаляване на пенсиите. Тези предложения бяха представени по-рано в Брюксел.

Финансовите министри от еврозоната обаче искат още допълнителни 325 милиона евро икономии за тази година. Те настояват гръцките лидери да дадат уверения, че споразуменията ще се приложат. Гръцкият министър-председател опита да окуражи сънародниците си като заяви, че икономическият растеж ще се възвърне през 2013 година.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят