Гражданите не искат да подават сигнали за корупцията

Гражданите не искат да подават сигнали за корупцията

Едва 3% от българските граждани биха подали сигнал за корупция до властите, ако се сблъскат с този вид престъпна дейност. Това показва национално представително проучване на асоциация "Прозрачност без граници", която е клон на международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл".

83% от анкетираните смятат подобно гражданско усилие за безсмислено, тъй като след подаването на сигнала не очакват адекватна реакция на властите. 14% от хората казват, че ги е страх да предупреждават за корупция, тъй като това може да рефлектира върху тях.

Със страх за загуба на работното място и липсата на възможности за защита на хората, които предупреждават за корупция, донякъде се обяснява и критично малкият брой сигнали, подадени от българската публична администрация.

Пикът в проявите на гражданска активност е забелязан в двата месеца след парламентарните избори. Сигналите се подават основно към новите областни управители. Анкета, проведена сред зам.-областните управители, показва, че те гледат скептично към подаваната информация.

От "Прозрачност без граници" препоръчват да се насърчи активността на контролните органи, както и да се разработи законовата рамка за защита на хората, готови да свидетелстват пред съда. Неправителствената организация иска да се разпишат и ограничителни мерки, за да се възпрепятстват и възможните опити пускането на сигнал да се използва за решаване на лични конфликти.

Депутатът Яне Янев заяви, че над 50% от хората, които са пуснали сигнал до него, когато бе председател на комисията по корупция, след това са били "тероризирани" от различни държавни и общински служители.

"В 90 процента от общинските съвети няма ляво, дясно и център, а всичко е добре "смазано" на корупционна основа и така добре работи, че решенията се приемат единодушно", каза той.

В комисията са постъпили над 500 сигнала за по-малко от пет месеца. Янев заяви, че през последните 8 години контролните органи в страната са работили с нулева ефективност.

По информация на Янев хора, които подават сигнали, са викани от различни структури в МВР и им се внушава да ги оттеглят. Според негови данни има над 70 такива случая.

На срещата министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев лансира идеята си да внедри "тайни агенти" сред своите служители. Те ще имат задача да следят само за корупционни практики, но ще бъдат под прикритието на обикновени чиновници.

Той отбеляза, че 80 сигнала за корупция са постъпили в министерството.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?