Граждански организации поискаха по-тежки присъди за домашно насилие

Необходими са по-тежки наказания при случаите на домашно насилие и те трябва да бъдат предвидени в новия Наказателен кодекс, каза в петък във Варна Илиана Стойчева, говорител на Алианса за защита срещу домашното насилие, в която членуват 10 неправителствени организации.

В момента домашното насилие се преследва по общите формулировки за нанасянето на лека, средна или тежка телесна повреда. Алиансът настоява за обособяването му в отделен състав с по-тежки наказания.

От Алианса настояват още за инкриминиране на изнасилването в брака, както и за завишаване на наказанията за блудство и сексуално насилие над деца. Настоява се и България незабавно да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени.

По данни на групата граждански организации всяка четвърта българка е жертва на домашен
тормоз. Всяка година помощ от Алианса търсят около 4 хиляди жертви, а 75% от пострадалите са жени.

В петте кризисни центъра в страната ежегодно се настаняват между 700 и 750 души. През последните две години тенденцията е формите на физическо насилие да стават все по- жестоки. Увеличават се случаите на тормоз над възрастни хора над 60 години и над хора с увреждания. Има нарастване и на сексуалното насилие над деца.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?