Греков прави държавна агенция брокер на малки ниви

Димитър Греков

Следващата седмица Министерството на земеделието ще предложи да се създаде държавна агенция за земята, която да е нещо като брокер за покупко-продажба на малки парцели, към които няма търговски интерес, и да намира арендатори на ниви, които са останали без собственици или те са прекалено много и не се интересуват от тях. Това съобщи в петък министърът на земеделието и храните Димитър Греков, цитиран от БНР.

 

Според него ще реши проблемите с разпокъсата земя в България. Агенцията ще бъде изпълнителен орган към агроведомството и ще има собствен бюджет, но не бе съобщено какъв ще е той.

 

По думите на Греков идеята собственици на малки парчета земеделска земя да могат първо да предлагат на агенцията своите терени и тя да я купи или да я предлага на потенциални кандидати, които търсят терени за уедряване на своите обработваеми площи.

 

Няма да бъде задължително, а само възможен вариант, подчерта Греков. С наличието на такава агенция ще се реши проблемът с така наречените "бели петна" в различните общини. Това са земи, чиито собственици не са ги потърсили от 24 години, няма наследници, които да влязат във владение или пък са с много собственици, които не ги обработват и не се интересуват от нивите си.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?