Григор Димитров: Не съм вторият Федерер, вече е ретро сравнението

Достатъчно съм патриот, имам български паспорт и нося герба отзад на телефона си

Снимка: БГНЕС

Най-добрият български тенисист Григор Димитров заяви, че отдавна не го боли, че го сравняват с Роджър Федерер, доказал е, че не е вторият Роджър Федерер и това сравнение отдавна е ретро. Той каза още, че само с действията си може да докаже дали е надраснал момчето, което в гнева си чупи ракети по корта, но вече има постоянство и начели своя стил на игра и целта му си остава да достигне номер 1.

Достатъчно съм патриот, има български паспорт и нося герба ни отзад на телефона си, но в момента имам други приоритети, каза Димитров относно поредния му отказ да играе в българския отбор за купа Дейвис, което и първият път му донесе много критики.

Григор Димитров е в София за участие в турнира София Оупън от АТР-250 и излиза на корта в четвъртък като ще се включи директно във втората фаза срещу победителя от срещата между поляка Йежи Янович и тенисиста от Израел Дуди Села..

В България той доведе и приятелката си певицата Никол Шерцингер и коментира пред Нова телевизия, че "очевидно Никол и майка ми добре се разбират". "Тя в момента си почива и вероятно разглежда църквите. Ако остане време, може да я заведа в Хасково. Колкото за връзката – не е лесно. Двамата имаме натоварени програми, планирани ангажименти. Когато има разбиране и от двете страни, нещата се получават и има хармония", сподели Григор Димитров.

"Не може вече да става въпрос за сравнение с Федерер. Вече това отдавна е ретро", каза българинът пред БНТ, а пред Нова телевизия допълни, че "няма как да сравняваш някой който има 18 титли от Големия шлем, и някой, който едва за втори път играе на полуфинал". Димитров обаче призна, че използва някои от тактиките на швейцареца, не каза какво му е написал Федерер в изпратения СМС след мача на полуфинала на Аустрелиън Оупън с Рафаел Надал, но заяви, че знае, че думите в съобщението са искрени.

"Не бих казал, че това през последните месеци е станало с магическа пръчка, а е натрупване с месеци работи извън корта - във фитнеса, на корта. Толкова компоненти се сливат и резултатите идват", коментира той пред БНТ подобрената си игра. Димитров отдаде заслуженото на всеки от треньорите, с които е работил досега и заяви, че поддържа добри връзки с тях.

"Имаше моменти, в които наистина не можех да събера себе си и да се фокусирам да играя по начина, по който исках. Нямах треньор известно време. По едно време миналата година психически бе по-тежко, отколкото физически. Изгубих пътя си към успеха. Тръпката към спорта няма как да изгубя. Всичко най-добро е на корта", посочи най-добрата българска ракета.

"И преди съм имал добри резултати с треньорите, но химията с Дани (Валверду, - сегашният му треньор) се оказа много голяма. Разликата ни е само пет години, говорим на един език. но не трябва да забравяме и постигнатото преди него. Като започнахме с него, всичко беше адски лесно, бяхме на една страница, не сме се замисляли много, гледаме да си свършим работата. Има периоди, в които не искаме нито да се виждаме, нито да се чуваме и мисля, че това е много добре за едва връзка между треньор и тенисист", посочи Димитров пред Нова телевизия..

Той каза още, че гледа да нагажда тактиката си на игра според противника си, но вече е разбрал себе си по-добре.

"Много внимателно трябва да се избират турнирите, в които ще играеш, за какво ще играеш. За мен е важно да имам цел във всеки турнир за да се подготвиш и да знаеш, че като излезеш на корта си оставил всичко от себе си", посочи той относно многото тенис турнири и физическата невъзможност на играчите да се включат във всеки от тях.

"Осма година съм в тура, играя тенис от 4-годишна възраст, но всеки път като изляза на корта е вълнуващо. Винаги имам предстартова треска", сподели още Димитров. "Това е нещо, което търся в играта, държи ме жив и ме кара да искам да съм по-добър", допълни той.

"Мачът с Надал бе един от най-дългите, които съм игла, но това го усетих после. По време на мача бях много съсредоточен. Беше един от най-интересните ми мачове. За момента не бях изморен. След мача спах нямаше и два часа. Играх мача 20-30 пъти в главата си. Беше тежка вечер, не можеш да спя, обадих се на нашите, чудех се къде съм сгрешил, кое е било лошо, къде съм можел да го направя по.-добре. Но колкото пъти и да го премислях и да минавах през този сценарий, се чувствах удовлетворен от себе си, играх правилно, но беше малшанс накрая", разказа Григор Димитров.

Запитан дали приема мача с Надал като победа, той каза "и да, и не". "За мен беше чудесно, че издържах пет сета, че след първия сет продължих да вярвам в себе си. Усетих, че заслужавам мача. А не защото наистина загубих мача. В тениса има само един шампион. Няколко дни след това вече можех да помисля повече за плюсовете и минусите”, обясни Димитров.

"В момента важно за мен е постоянството. Дълго време отнема един играч да започне да играе добър тенис и да започнат да се плашат от него. Когато стане така, в съблекалнята те гледат по друг начин и като влезеш на корта 20 процента си спечелил мача", смята още българският топ тенисист.

"Няма смисъл да съжалявам за неща, които са минали", отвърна той на въпроса относно отказа му да играе през миналата година с българския отбор за купа Дейвис". "Целите ми са доста различни. Искам да направим отбор и трябва да се направят жертви. Нямам нищо против Дейвис", допълни той.

Запитан дали точно българското участие трябва да жертва, Димитров отвърна: "Още имам български паспорт, нося герба отзад на телефона. Не виждам какво трябва да показвам. Имам си важни приоритети и мисля, че съм доказал, че съм достатъчно патриот".

"Със сигурност целта ми е да съм номер едно. Големият шлем винаги е бил радарът ми. Винаги съм искал да спечеля турнир от Големия шлем", каза още той.

"Сега много повече се уча от всяка загуба и искам да си дам максимален шанс да стигна до където искам", допълни Димитров.

Споделяне

Още от Спорт