Грипът обхвана още градове, десетки училища са в принудителна ваканция

Грипната епидемия обхваща вече една трета от страната, а учебният процес бе преустановен в 272 училища поради отсъстващи по болест ученици.

Засега грипът протича нормално, няма масови или неочаквани тежки усложнения, обясни главният здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от "Труд". По думите му, в над 80 процента от случаите се установява познатият свински грип. В останалите е щамът "Виктория".

Най-много са затворените училища във Варненско, които бяха разпуснати в грипна ваканция от вторник до края на работната седмица – 124. Занятията обаче ще започнат отново най-рано на 4 февруари, защото идният понеделник и вторник са междусрочна ваканция за учениците от цялата страна.

В грипна ваканция от сряда излизат и учениците в Русе. Мярката засега е въведена до края на работната седмица. На 3 февруари оперативното бюро на регионалната здравна инспекция ще се събере отново, за да реши дали да бъде удължена епидемията.

Русе е в грипна епидемия от 24 януари, но досега броят на отсъстващите от училище бе много под 30 на сто, както се изисква по регламент, за да бъде преустановен учебният процес. В последните дни делът на отсъстващите обаче се е вдигнал рязко и в момента надминава 40 процента в пет училища, обясниха от русенската здравна инспекция.

В Плевенско от понеделник до петък са разпуснати 116 училища. Градът е в епидемия от 24 януари.

Поради отсъстващи ученици, отделни учебни заведения са затворени за няколко дни в Севлиево, Добрич, Свищов и др.

В София-град грипната епидемия бе обявена на 23-и януари, а четири дни по-късно в принудителна ваканция излязоха 52-о, 5-о, 46-о и 176-о основно училище, които се очаква да заработят отново в сряда. Във вторник учебният процес бе преустановен и в 93-о СОУ "Ал. Теодоров-Балан", като мярката е предвидено да продължи до четвъртък.

София-област също е в епидемиологична обстановка от 20 януари насам.

Пловдив вече е близо до грипна епидемия, но все още не се налага въвеждането на ограничителни мерки, съобщиха от тамошната здравна инспекция. По последни данни заболеваемостта там е 125 на 10 хиляди души, а за да бъде обявена епидемия, броят им трябва да е 132 на 10 хиляди. Засега не се задава и принудителна ваканция за учениците в областта, защото отсъстващите са едва 10 на сто.

Висока е заболеваемостта и в Пазарджик, който традиционно е сред най-засегнатите при грипни епидемии градове. "Размина" му се само през 2013 г., след като през 2012 г. епидемия бе обявявана два пъти.

В понеделник грипна епидемия бе обявена и в областите Стара Загора, Варна, Ямбол. В Бургас са "под карантина" от 17-и януари. 56 училища в региона пък затвориха не поради заболеваемостта сред учениците, а поради влошена пътна обстановка. Същото е положението и в Добрич, където 56 училища са затворени заради снега, а 23 – заради грипната епидемия.

Заради затрупаните пътища не работят и 48 учебни заведения в Силистра, 13 в Разград и по едно в Шумен и Нови пазар.

По наблюдения на здравното министерство, в градовете, където своевременно е била обявена грипна ваканция, заболеваемостта сред децата между 9 и 14 г. е намаляла тройно.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?