Грозни – витрината на исляма

Грозни – витрината на исляма

Самолетът току-що е кацнал в Грозни и младо момиче, досега с непокрита глава, вече връзва косите си с шал. "Тук е по-добре да ходиш забулена", обяснява девойката пред АФП.

Още много като нея се движат по улиците на чеченската столица с фереджета, хиджаби или дълги роби, закриващи ръцете и краката.

"Не задължаваме жените да се забраждат. Но им припомняме, че такава е чеченската традиция и това ни предписва нашата вяра", обяснява кметът на Грозни Муслим Хучиев.

Исторически мюсюлманите са преобладаващо мнозинство сред жителите на Чечения. Но следвайки подтика на авторитарния лидерРамазан Кадиров, поел властта през 2007 г., столицата ѝ се е ислямизирала със скоростно темпо. Десетки джамии са изникнали върху развалините на града, разрушен от две войни срещу федералното правителство в Москва.

"Възроден от руините, Грозни се превърна в модерен мюсюлмански град, витрина на исляма", казва Хучиев. През последните месеци Грозни се върна на първите страници във връзка с разследване на руското опозиционно издание "Новая газета", според което властите в Чечения преследват хомосексуалните.

Чеченският лидер, заявил навремето в интервю: "За мен най-важен е ислямският закон", защитава многоженството, макар и забранено от закона в Русия. Труднодостъпен алкохол, задължителни забрадки за жените на работното място и в университета, курсове по религиозен морал - републиканските власти вече са въвели повечето консервативни правила на исляма.

"Добрият ислям"

Двайсет и деветгодишната Малика ходи в джамията всеки ден със своя съпруг. Двамата пращат дъщеря си на курсове по мюсюлманска етика. "От две-три години насам хората стават все по-религиозни", отбелязва тя.

"То се знае, че властите ни насърчават! Благочестивата жена е добра майка, благочестивият съпруг - мирно настроен мъж", отбелязва Малика, а от телефона ѝ се разнася призив за поредната от петте всекидневни молитви, разпространяван и от високоговорители в цял Грозни.

Главното "бижу" в тази "витрина на исляма" - джамията "Ахмад Кадиров", назована в чест на бащата на днешния чеченски президент, убит при атентат през 2004 г., се издига в центъра на града върху развалините на бившия чеченски парламент, разрушен от руските бомби.

Осветена през 2008 г., "най-голямата джамия в Европа вече е прекалено тясна", твърди Хучиев. Кой е финансирал строежа? "Парите идват от Аллах", заобикаля въпроса кметът, повтаряйки думите на Рамзан Кадиров.

Всъщност най-вече от Русия, субсидирала възстановяването на Грозни, без да жали средства.

Откакто е на власт, Рамзан Кадиров си поставя и задачата да ликвидира ислямисткия бунт на т.нар."Емират Кавказ", роден от пепелта на чеченските сепаратистки формирования, сражавали се с Москва в края на 90-те и началото на 2000-та година.

"Крайно необходимо беше да построим нови джамии, за да върнем хората към добрия ислям", уверява кметът.

Сиреч за да не се поддадат на съблазните на "Кавказкия емират", нито на организацията "Ислямска държава", пред която "емиратът" положи клетва и под чиито знамена според руските тайни служби се сражават многобройни чеченци в Ирак и Сирия.

"Международни амбиции"

От няколко години Рамзан Кадиров отправя все по-често и обръщения към мюсюлманския свят. Във връзка с насилието и кръвопролитията наХрамовия хълм в Ерусалим той обещава на палестинците подкрепа чрез своя акаунт в "Инстаграм", твърдейки, че "в нужния момент Аллах ще сложи меч в ръката на ислямски воин, за да освободи той (джамията) Ал Акса".

Според московския политолог Николай Петров "отдавна е ясно, че Кадиров се стреми да играе специална роля в мюсюлманския свят, още от времето на демонстрациите срещу "Шарли ебдо", когато над един милион чеченци демонстрираха на 19 януари 2015 г. в протест срещу карикатурите на пророка Мохамед, публикувани от френския сатиричен седмичник, подложен на смъртоносна атака от джихадисти дни преди това.

"Изявленията му за Израел и Палестина, скандалът заради хомосексуалните в Чечения - всичко това само укрепва позициите му, статута му на водач", добавя експертът. Също като своя лидер Грозни има амбицията да спечели международен авторитет сред мюсюлманите. "Хората идват от много далеч, за да се молят и да учат тук", твърди кметът на града.

Така градът рискува да изолира местните немюсюлмани като Елена, която живее в Грозни, откакто е родена. Православна рускиня, тя "се чувства като гражданка второ качество". "Грозни е мюсюлмански град, строен за мюсюлманите", обобщава тя.

По БТА

Споделяне

Още от Свят