Група белгийци заобиколиха цензурата и нарекоха Кадафи лунатик

Трупа от базирани в Белгия хора на изкуството съобщи, че е заблудила либийската цензура и е поместила обява в местен седмичник, в която нарича либийския лидер Муамар Кадафи лунатик, предаде ДПА в понеделник.

Ян Егесборг от политическата арт-трупа Surrend, каза че групата поместила привидно невинна обява в англоезичния вестник "Триполи пост" от уж датско семейство, което търси да наеме къща в центъра на Триполи. В края на обявата обаче бил поместен на пръв поглед датски адрес, в който се споменава думата "citanulifaddag". Прочетена отзад-напред тя означава "Кадафи лунатик".

"Искахме да покажем, че дори при силна диктатура, изкуството и креативността могат да заблудят цензурата", каза Егесборг, преподавател в Кралската датска академия на изкуствата. "Харесва ми, че това послание обикаля Либия днес", добави той.

Surrend е основана през 2006 г. с цел да обнови политическото изкуство и да осмее световни лидери. По думите на Егесборг Кадафи бил в списъка им отдавна. "Той е луд, циничен и опасен", каза датчанинът. Surrend е правила подобни номера в Иран и Мианма, наричайки президента Махмуд Ахмадинеджад свиня, а военния лидер на Мианма Тан Шве убиец.

Споделяне

Още от Свят