Грузия скъса дипломатическите си отношения с Русия

Грузия скъса дипломатическите си отношения с Русия

Грузия прекрати дипломатическите връзки с Русия няколко дни след като Москва призна независимостта на Южна Осетия и Абхазия, съобщи ББС. Тбилиси вече обяви намерението да изтегли целия си персонал от посолството в Москва. Грузинският посланик вече се прибра в страната си.

Веднага след съобщението за прекратяване на отношенията, Москва прие реципрочни мерки, предаде РИА Новости. Ще бъде отзован посланикът от Тбилиси, макар още да няма официално потвърждение за това от Министерството на външните работи.

Властите в Тбилиси все още не са обявили официалните мотиви за скъсването, но то дойде веднага след сигналите, че Русия смята да увеличи влиянието си в двете отцепнически провинции. В петък говорителят на парламента в Южна Осетия Знаур Гасайев заяви, че до няколко години Русия ще “погълне” областта. Според руската агенция "Интерфакс" Москва е успяла да договори с южноосетинците сключване на споразумение, което да позволи разполагането на военни бази там.

Пред агенцията външният министър на Абхазия обяснява как провинцията може да стане част от "Обединената държава на Русия и Беларус". От Кремъл все още не са коментирали тези изявления.

Русия отхвърли критиките на Г-7

Критиките на най-развитите страни - членки на Г-7 за действията на Русия в Грузия са предубедени и безпочвени, коментираха в петък официални източници от Кремъл, цитирани от ББС. "Г-7 се опитва да оправдае грузинската агресия към Абхазия и Южна Осетия", коментира руското външно министерство.

Решението на Москва да признае тяхната независимост е нарушение на международното право, заявиха по-рано от Г-7. По същото време от Хюман райтс уотч” - организацията за защита на човешките права - съобщиха, че снимки от сателити на ООН показват как населени с етнически грузинци села в Южна Осетия са били изгорени.

Според "Хюман райтс” снимките на пет села в близост до столицата на Южна Осетия Цхинвали са "доказателство за военни престъпления и тежки нарушения на човешките права". Организацията призова Русия да започне разследване срещу отговорните лица.

Руското външно министерство излезе с изявление, според което "Г-7 отправя безсмислени твърдения, че Русия подкопава грузинския териториален интегритет". "Тази стъпка е предубедена и цели оправдаване на грузинската агресия", се казва още в позицията.

Русия не е член на Г-7, но е в близки отношения с блока, като взима участие във формата Г-8.

Изявлението на Кремъл съвпадна със сигналите от подкрепените от Москва правителства в двете отцепнически области. В тях се дава ясен знак за засилване на връзките с Русия.

Споделяне

Още от Свят