Хайко Маас очаква решение за бюджета на ЕС до декемврийската среща на върха

Германският външен министър Хайко Маас

Германският министър на външните работи Хайко Маас е на мнение, че е възможно да се уредят разногласията по седемгодишния бюджет и фонда за икономическо възстановяване на ЕС преди срещата на върха на ЕС, която е планирана за 10-11 декември. Той каза това на Берлинския форум за външна политика, организиран от фондация "Кербер".

Убеден съм, че предвид големия натиск ще може да се постигне решение по този въпрос до срещата на върха на ЕС през декември, подчерта Маас. Нуждаем се от много бързо решение и съм сигурен, че всеки осъзнава своята отговорност и ще допринесе за постигането му през идните дни, добави германският първи дипломат.

През юли лидерите на страните от ЕС одобриха в Брюксел компромисен вариант на общностния бюджет до 2027 година в размер на над 1 трилион евро и фонд за икономическо възстановяване на икономиката на съюза на стойност 750 милиарда евро. Полша и Унгария тогава подкрепиха плана и условията за влизането му в сила, но на 16 ноември блокираха приемането му. Двете страни се противопоставят на обвързването на отпускането на средства със спазването на принципите на върховенството на закона.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?