Хакери открадна личните данни на 1.5 млн. души в Сингапур

Хакери открадна личните данни на 1.5 млн. души в Сингапур

Хакери са откраднали лични данни на над 1.5 милиона души в Сингапур, съобщи "Би Би Си".

Това е близо една трета от населението н страната, което според последното преброяване е около 4.6 милиона души.

Хакерите са проникнали в правителствената здравна база данни.Атаката е била "умишлена, целенасочена и добре планирана", пише изявление на правителството по случая.

Изтеклите данни са на хората, които са посетили здравно заведение в периода от 1 май 2015г.до 4 юли тази година.

Хакерите са успели да достигнат до лични данни като имената и адресите на хората, но не и медицинските досиета на гражданите на Сингапур. В някои случаи изтеклата информация обхващала и лекарствата, които се предписват на хората.

Изтекла е информация за изписаните медикаменти на 160 000 пациенти, съобщава правителството.

"Личните данни не са били фалшифицирани и манипулирани, т.е. няма информация, че записите са били изменени или изтрити. Други данни като пациентски досиета, диагнози, резултати от изследвания или лекарски рецепти не са били нарушени. Не открихме доказателства за нарушение и манипулиране и в други обществени системи в сферата на здравеопазването", се казва още в официалното правителствено изявление.

Кабинетът в Сингапур заявява, че обект на хакерската атака е бил и премиерът на страната Ли Сян Лун. Действията на хакерите били насочени специално към лидера и неговото медицинско досие и предписани лекарства. Премиерът на Сингапур на два пъти се е сблъскал с диагноза рак.

Споделяне

Още от Свят