Хамас отвлече израелски войник и поиска освобождаване от затвора на жените и младежите

Въоръженото крило на управляващата партия Хамас в Палестинската автономия пое отговорност за отвлечения израелски войник и поиска в понеделник всички жени и младежи под 18 години да бъдат освободени от израелски затвори, предадоха световните информационните агенции.

"Окупаторите няма да получат никаква информация за техния изчезнал войник, докато не изпълнят следното: първо, всички жени, които са в затвор, да бъдат освободени; и второ - да бъдат освободени всички деца и младежи на възраст под 18 години", се казва в съобщението, чиято автентичност бе потвърдена от говорител на Комитетите за народна съпротива.

Съобщението е подписано от Бригадата "Саладин", смятана за въоръжено крило на Хамас, и от Армията на Исляма. И двете групировки бяха създадени на базата на т. нар. Комитети за народна съпротива, сформирани от Хамас като паралелни въоръжени структури на движението.

Палестинският министър по въпросите на затворниците Уасфи Каба съобщи, че в израелски затвори в момента има 150 жени и 360 деца и младежи на възраст до 16 години. Министърът не даде информация за броя на арестуваните на възраст до 18 години.

По-рано в понеделник израелският министър-председател обеща продължителна военна акция за освобождаването на изчезналия войник, предаде ББС.

“Нека да бъде ясно – ние ще намерим всеки, без значение къде е”, каза Ехуд Олмерт  в Йерусалим. Той заяви още, че е инструктирал военните началници да бъдат готови “за продължителна военна операция, с която да се атакуват терористичните организации и командири”.

Олмерт обясни, че според него трябва да се потърси отговорност на висши политици в Палестинската автономия, включително Абас и министър-председателя Исмаил Хания от Хамас,

Египетски екип на силите за сигурност, които се опитват да осигурят освобождаването на отвлечения войник Гилад Шалит, (19), твърдят, че са установили контакт с похитителите.

Това е първият израелски войник, който е отвлечен от палестинските войници от 1994 година насам. Това се счита за криза в Израел, посочва ББС.

Членове на палестинското правителство, водено от Хамас, продължават разговорите с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, който порица отвличането на войника.

Политическите лидери на Хамас отрекоха да имат информация за отвличането и призоваха войникът да бъде освободен невредим. Предполага се, че той е заловен по време на атака срещу израелски пост в района на Керем-Шалом.

Израел разположи войски на границата с Газа, за да се подготви за евентуални ответни операции след палестинското нападение в неделя. Според израелско военно радио, цитирано от Франс прес, отвлеченият войник  има и френско гражданство.

"Гилад Шавит е французин по бащина линия. Някога баща му е живял във Франция", съобщи радиото, като се позова на съседка на отвлечения войник.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?