Хаосът в мюсюлманското вероизповедание у нас засилва риска от нахлуване на радикален ислям

Трябва да бъде преодолян институционалният хаос в мюсюлманското вероизповедание в България, за да може то да контролира нещата, които стават от негово име и за негова сметка. Това заяви пред радио Нова Европа във вторник шефът на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет доц. Иван Желев. Той посочи, че много от ислямските организации, които идват в България, не са тук, за да подпомагат стопанското и културното развитие на районите с мюсюлманско население, а за да участват в религиозния им живот, включително с обучение на младежи в арабски страни.

На кръгла маса, проведена предишния ден, Иван Желев посочи като потенциален риск за България институционалния хаос в мюсюлманското вероизповедание, който в годините дава възможност на ислямски радикалисти да разпространяват възгледите си сред мюсюлманите у нас.

Пред радио Нова Европа Желев подчерта, че възрастното поколение имами се безпокои, че младите, които идват с висше духовно образование, получено в чужбина, проповядват ислям, който не е познат на нашите мюсюлмани.

Той обърна внимание, че младите български мюсюлмани не се обучават на медицина, инженерство, агрономство или друга гражданска специалност, а интересът е насочен пряко към религията.

Иван Желев посочи още, че средните и висши ислямски училища у нас не трябва да ползват преподаватели-чужденци. Според него трябва да се обърне внимание на училища, като тези в Устина, Сърница и Делчево, където нещата не са съвсем ясни и където понякога не е възможно и инспекторатите да правят съответните проверки.

"Но този контрол безспорно аз го свързвам с институционалния хаос в ръководствата на мюсюлманското вероизповедание, защото вече година и два, три месеца нямат легитимно ръководство, има вече противоречива съдебна практика. Едните признават един, друг признава други и тези неща трябва или се надявам по-скоро да се уредят в най-скоро време, за да може самото вероизповедание да контролира нещата, които стават от негово име или за негова сметка", обясни доц. Желев.

Споделяне

Още по темата

Още от България