България отзова турски аташе в Бургас, Анкара връща български консул в Истанбул

Консулството на Турция в Бургас

България е изпратила нота до Турция да отзове аташето си по религиозните въпроси в консулството в Бургас Угур Емироглу. В отговор Анкара е поискала българският консул в Истанбул също да се прибере в София. Това потвърдиха източници на Mediapool в неделя по повод съобщението на агенция "Фокус", че "България е обявила за нежелано лице (persona non grata) Угур Емироглу, аташе в Генералното консулство на Република Турция в Бургас" заради "осъществяването на дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения."

Турският дипломат Угур Емироглу е бил акредитиран като аташе по социалните въпроси, докато в по-голямата част от времето, прекарано в България се е занимавал с религиозна дейност. Преди да бъде изпратен в България Емироглу е бил имам в голям турски град.

Според дипломати намесата на Емироглу в дейността на мюсюлманското вероизповедание в България е напълно несъвместима с дипломатическия му статут. Той е оказвал натиск върху дейци на определена политическа партия да заемат страната на отстранения ѝ наскоро лидер, което само по себе си е груба намеса във вътрешно-политическия процес в България, пише "Фокус", позовавайки се на неназован източник.

Нотата е била връчена на Емироглу в петък следобед. 72-часовият срок изтича в понеделник.

Министерството на външните работи няма да коментира информацията, заяви говорителят на министерството Бетина Жотева. Тя поясни, че тази тема няма да бъде коментирана нито сега, нито в бъдеще и допълни: "Това е изцяло в съответствие с дипломатическата практика в подобни случаи."


Преди десетина дни турски медии, близки до турския президент, съобщиха, че Турция е наложила забрана на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата от ДПС Делян Пеевски да влизат в страната. Посланикът на Анкара у нас Сюлейман Гьокче нито потвърди, нито отрече това, а от българското МВнР заявиха, че не са получавали информация от официална турска институция и че турската държава не е длъжна да подава такава.

За това, че дейността на турски дипломатически представители в България се разминава с официалните им задължения, е известно отдавна, твърдят информирани източници пред Mediapool. Българските служби и институции са били наясно с това, но не са реагирали. Те се активизираха след конфликта в ДПС преди Коледа, когато Доган демонстративно отстрани дотогавашния лидер на партията Лютви Местан с мотив, че заел протурска позиция след свалянето на руския самолет от Анкара, а Местан потърси временна закрила в турското посолство в София, тъй като, според обясненията му, в същия момент предоставената му от българската държава охрана от НСО е била снета и той се опасявал за живота си.

През януари МВнР връчи протестна нота до турския посланик Сюлейман Гьокче, който, според външния министър Даниел Митов, "на моменти, може би, излиза от предписанията на Виенската конвенция за дипломатическите отношения".

Точно преди месец турските власти отзоваха и представителя си в Пловдив Алпер Акташ.

Преди ден посланикът на Анкара у нас Сюлейман Гьокче увери, че Турция не се меси в дейността нито на ДПС, нито на новата партия на бившия председател на движението Лютви Местан ДОСТ.


Искане за отзоваване на консул в Бургас е имало и преди. По време на управлението на Иван Костов пак се стигна до такава мярка като причината пак бе намеса във вътрешните работи на страната.

Вътрешният конфликт в ДПС, довел до създаването на новата партия на Местан, накара ДПС да поиска и да получи временна парламентарна комисия, която да проучва дали Турция и Русия се намесват във вътрешнополитическия живот на страната.

Наложената забрана на Доган и Пеевски да влизат в Турция обаче вече предизвика опасения от друг характер в България, тъй като депутатът от ДПС внезапно реши да продаде официалния си 5-процентов дял в "Булгартабак". Това се случи дни след тиражираните от турски медии твърдения, че той е "проруски олигарх", чийто "пипала" стигат до Турция и "може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция". По неофициална информация турските служби разследват контрабандата на "Булгартабак", тъй като смятат, че с постъпленията от нея се финансира кюрдската партия ПКК, нарочена за противник номер едно на Ердоган.

В тази ситуация се появи информация, че още 136 български граждани са в неофициален черен списък на Турция, като в топ 30 са Ахмед Доган, Делян Пеевски, тримата съпредседатели на ДПС Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза, бивши министри, популярни настоящи общински кметове и ключови депутати на ДПС. Това бе съобщено в петък от сайта 24rodopi.com, който се позова на източници от ръководството на авторитетна изселническа организация. Официално потвърждение няма.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?