Харчим заемите за стоки, обучение и лечение

Харчим заемите за стоки, обучение и лечение

Силно увеличение на търсенето на кредити и общ спад при използването на спестовни продукти се наблюдава в страните от Централна и Източна Европа. Това сочи пазарно изследване за потребителското кредитиране в страните от региона на австрийската Банк Аустрия Кредитанщалт (Bank Austria-Creditanstalt AG), цитирано от БТА в неделя.   

Според него 150 милиона души в региона на Централна и Източна Европа /ЦИЕ/ все още не използват банкови продукти и услуги, а обемът на кредитите се е увеличил три пъти от 2000 г. досега. Най-бързо развитие се наблюдава в Румъния, където проучването показва, че 16 на сто от населението над 15 години имат кредити, при 3 на сто преди четири години.

В България кредитите са се увеличи от 3 процента през 2001 г. на 7 процента през 2005 година.

В същото време населението от ЦИЕ като цяло намалява склонността си да използва спестовни банкови продукти. Най-голям спад има в Хърватия, докато в България нивото се запазва от 2001 до 2005 г. на 12 на сто.

Проучването на Банк Аустрия кредитанщалт показва и любопитни регионални различия при използването на банковите продукти. В България, Босна и Херцеговина, Румъния и частично в Сърбия и Черна гора населението планира по-често инвестициите в образование и здраве, отколкото в отдих и забавления. Докато в Словакия и Чехия хората са склонни да харчат повече пари за почивки.

Проучването показва, че населението от някои нови членки на Европейския съюз - Чехия, Словакия, Словения и Унгария, използват спестяванията си, за да финансират почивките си и медицинското обслужване, докато  хората от Югоизточна Европа по-често вземат кредити за тези цели.

Банката прави извод, че освен спестявания и заеми, подаръците са друг очакван начин човек да получи почивка, телевизор или кола. Деветнайсет на сто от населението в ЦИЕ над 15 години очаква да получи ваканция и спортното си забавление като подарък.

Проучването показва още, че през 2007 г. средният заем на глава от населението в България ще бъде 1056 евро, а средният депозит - 683 евро.

Авторите на изследването отбелязват, че намалява склонността към спестявания и се увеличава желанието за задоволяване на текущи нужди. Най-силна склонност към покупки на потребителски стоки на кредит има в Румъния, Сърбия и Черна гора, Босна и Херцеговина и България, докато в Чехия, Словения и Словакия хората използват за това спестяванията си.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?