Хърватия ядосана на присъдата за Вуковар

Хърватия ядосана на присъдата за Вуковар

Хърватия реагира гневно на присъдата, произнесена от мeждународния трибунал по военните престъпления на ООН в Хага по делата на трима бивши офицери от югославската армия, предоха в петък световните агенции.

Двама от подсъдимите получиха присъди за военни престъпления във Вуковар през 1991 г., а третият беше оправдан.

Хърватският президент Стипе Месич, който е известен като застъпник на трибунала в Хага, изрази категорично несъгласие с присъдите и ги нарече “неприемливи”.

Тримата бяха съдени за убийството на близо 200 хърватски бунтовници, заловени по време на обсадата на Вуковар от югославски войници и сръбските сили.

“Присъдата по процеса на така наречената вуковарска тройка е абсолютно неприемлива и заради продължителността на присъдите и заради обяснението на произнесените присъди”, цитира изявлението на президента хърватската агенция Хина.

Гняв във Вуковар

Бившият югославски командир Миле Мъркшич беше осъден на 20 години затвор за участието му в през 1991  г. в масовото клане на 194 души във вуковарската болница.

Неговият подчинен офицер Веселин Шливанчанин получи пет години затвор за подстрекателство и съучастие, докато третият обвиняем, Мирослав Радич, беше оправдан поради липса на доказателства, че е знаел за тези убийства.

Трибуналът прие твърдението на защитата, че убитите са били членове на хърватска военна групировка, следователно не са цивилни граждани, чието убийство се смята за престъпление срещу човечеството и изисква по-тежка присъда.

Хърватия оспорва издадените присъди, като твърди, че убитите са били мирни граждани.

Хърватския премиер Иво Санадер в четвъртък беше във Вуковар, за да успокои гневната тълпа, събрала се там по повод произнесените присъди.

“Шокиран съм от присъдите”, възмути се Беназижа Колесар, медицинска сестра, която е била на смяна в болницата по време на клането.

“Те бяха виновни, те знаеха, че ранените бяха изкарани от болницата. Няма достатъчно тежка присъда за тези хора”, твърди Зарко Павлович, санитар в болницата. Според него, ако днес откраднеш кола, ще получиш по-сурова присъда отколкото произнесените за най-голямото престъпление извършено във Вуковар за последните 50 години.

Около хиляда граждани на града бяха убити по време на сраженията през ноември 1991 година, а други 5 000 бяха тикнати в затвора.

Хърватите смятат обсадата на Вуковар от бившата югославска армия за ключово събитие във войната си за независимост.

Хърватия смята да заяви недоволството си пред ООН и Съвета за сигурност, като премиерът Санадер заяви в изявлението си, че е време да се преразгледа дейността на Международния трибунал в Хага.

Споделяне

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?