Хашим Тачи: Българският бизнес да инвестира в Косово, времето на войните свърши

Хашим Тачи и Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Премиерът на Косово Хашим Тачи покани българския бизнес да инвестира в области като селското стопанство, енергетиката, минното дело и определи страната си като атрактивна в икономическо отношение.

"Времето на войните на Балканите приключи. Идва времето за евроинтеграцията и влизането в НАТО за страните от Западните Балкани", заяви Тачи пред БНР.

По-късно във вторник премиерът Бойко Борисов се срещна с Тачи и след разговорите отбеляза от своя страна, че български компании вече инвестират в Косово, а властите на страната много стриктно изпълнява всички ангажименти, които са поели към Европейския съюз и НАТО.

Той заяви, че България ще окаже максимално съдействие за членство на Косово в Европейската банка за възстановяване и развитие и в ЮНЕСКО.

"Косово е много млада държава, но всички закони са адаптирани с европейското законодателство", каза още Бойко Борисов.

Двамата премиери подписаха междуправителствено споразумение за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица и протокол към него.

Премиерът Хашим Тачи благодари на България за подкрепата в изграждането на страната и за това, че е сред първите, признали независимостта ѝ.

"Косово е европейска държава и нашата цел е възможно най-бързо да бъдем приети в ЕС и НАТО", заяви Тачи.

По думите му Косово е демократична мултиетническа страна. Той отбеляза, че българският бизнес вече присъства в Косово и отправи покана за още по-активното му включване в различни сфери.

По думите на Бойко Борисов членството на Косово в НАТО ще дойде много по-бързо, но по-трудно и по-бавно ще стане членството в европейската общност.

Сред обсъдените теми между двамата премиери е била и борбата с организираната престъпност и корупцията.

Споделяне

Още от България