Хавана слага край на "коктейлните войни" с ЕС

Куба обяви, че възстановява официалните контакти с осем европейски посолства в Хавана, предаде ББС.

Отношенията бяха прекъснати през 2003 г., след като Евросъюзът провокира режима с политиката си да кани дисиденти на дипломатически приеми в кубинската столица.

Това беше протестен ход, предшестван от вкарването в затвора на 75 дисиденти и екзекутирането на трима.

Осемте европейски държави, с чиито посолства Хавана възстановява официалните контакти, са Франция, Великобритания, Германия, Италия, Австрия, Гърция, Португалия и Швеция.

През последните 20 месеца Куба и ЕС бяха в състояние на необикновен дипломатически спор. Той бе наречен "коктейлни войни", във връзка с решението на ЕС от началото на 2003 г. да включи малцината кубински дисиденти в списъка с официалните гости на приемите, давани от посолствата в Хавана.

В отговор кубинското правителство, което нарича дисидентите "платени от САЩ наемници", реши да прекрати почти всички официални контакти с европейските посланици.

Сега обаче се усеща затопляне на отношенията.

През юни миналата година кубинското правителство освободи 14 от тези политически затворници, жест, който се изтълкува като опит за смекчаване на европейската позиция.

Миналия месец Брюксел предложи компромис - да не кани на приемите никакви кубинци, независимо дали са министри или дисиденти, на бъдещите приеми.

Куба приветства тази инициатива. Страната вече нормализира отношенията си с Испания, а сега предстои да стори това с още осем държави.

Забележимо изключение от списъка са Холандия и Чехия, които са привърженици на по-твърда линия срещу Куба.

Кубинските дисиденти изразиха разочарованието си от хода на останалите европейски страни. Те казват, че политиката на европейските посолства да ги канят на коктейли е била демонстрация от страна на Европа, която по тих, но достатъчно силен начин е показвала, че не всеки на този остров е съгласен с президента Фидел Кастро.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?