Хейгъл отхвърля твърденията, че подал оставка заради разногласия с Обама

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл отхвърли твърденията, че бил подал оставка миналата седмица поради "големи разногласия" с президента Барак Обама, съобщи Ройтерс.

Хейгъл, който за първи път направи публични изявления за оставката си, подадена на 24 ноември, каза, че решил да се оттегли от поста след като няколко разговора с президента го довели до заключението, че сега е най-подходящият момент за смяна на ръководството на Пентагона.

"Това беше едно взаимно решение, основано на нашето обсъждане", заяви Хейгъл, който отбеляза, че на разговора им не са присъствали помощници на президента.

Шефът на Пентагона, който на моменти не криеше вълнението си, каза също, че винаги е имало различия по дребни въпроси като стил, бързина на действие и подход, но увери, че смята Обама за приятел и че двамата не са имали големи разногласия във важни области.

Цитирани в медиите неназовани източници заявиха, че Хейгъл е бил уволнен и че в частни разговори е изразявал разочарование от стратегията на правителството в Сирия и Ирак, както и от липсата си на влияние, припомня агенцията.

"Само двама души знаят какво беше казано. Това са президентът и аз", заяви Хейгъл, отхвърляйки "всякакви спекулации" за разговора му с президента.

Споделяне

Още от Свят