Хиляди протестиращи поляци нарекоха Качински диктатор

Хиляди хора протестираха в неделя в Полша срещу спорните реформи в съдебната система, провеждани от управляващите консерватори.

Столицата Варшава стана сцена на две демонстрации - пред парламента и Върховния съд.
"Долу Качор, диктатор!", скандираха хората, събрали се вчера следобед пред сградата на законодателния орган.

Думата "качор", която на полски означава "паток", е прякор на Ярослав Качински, председателя на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС), отбелязва Франс прес.

Някои демонстранти издигнаха транспаранти с надпис на английски: "Паток, вън!" ("Duck off!").

4500 души са участвали в протеста, организиран от Комитета за защита на демокрацията, според данни на полицията. Според общината на Варшава, бастион на опозицията, демонстрантите са били 10 000.

Лидерите на двете опозиционни партии в Полша - Гжегож Схетина на либералната "Гражданска платформа" и Ришард Петру на "Новочесна" ("Модерна") - произнесоха войнствени речи. Двамата се ангажираха да си сътрудничат тясно, за да се противопоставят на политиката на консерваторите на Качински.

ЕК следи събитията в Полша с дълбока загриженост

Европейската комисия следи събитията в Полша с дълбока загриженост, заяви в понеделник говорител на институцията.

Говорителят добави, че по искане на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер тази седмица еврокомисарите ще обсъдят обстановката в Полша. Той изрази надежда отправените заплахи срещу кореспондент на частната телевизия "Полсат" в Брюксел да останат изолиран случай. Говорителят определи заплахите като "неприемливи".

Още

Същевременно асоциацията на полските съдии проведе свой протест пред сградата на Върховния съд. Участниците формираха със свещи "светлинна верига".

Полицията не съобщи данни за броя на демонстрантите, много от които дойдоха от първия протест. Според общинските власти в полската столица проявата е събрала 17 000 души.

Подобни протести бяха организирани в още няколко града, сред които Краков, Шчечин и Вроцлав.

Миналата седмица двете камари на полския парламент одобриха два спорни законопроекта, които според опозицията ще засилят контрола на управляващите консерватори върху съдебната система и ще отслабят разделението на властите.

Първият нормативен акт предвижда членовете на Националния съвет на магистратурата (Висшия съдебен съвет) вече да бъдат избирани от парламента, където ПиС има мнозинство. Вторият проект предвижда председателите на общите съдилища да бъдат назначавани от министъра на правосъдието.

За да влязат в сила, двата закона само трябва да бъдат подписани от президента Анджей Дуда. Това е много вероятно да стане факт, тъй като Дуда бе избран за държавен глава като кандидат на ПиС.

Полша си навлече критики заради своята съдебна реформа и от страна на Европейския съюз.

В петък Качински обаче се зарече да продължи промените в съдебната власт въпреки критиките на опозицията и ЕС.

Протестите в неделя се вписват в поредица масови антиправителствени демонстрации, белязали 20-месечното управление на консервативната популистка партия "Право и справедливост" (ПиС).

Техният лайтмотив е отстояването на демокрацията при управлението на ПиС, която контролира и двете камари в парламента. Раздробената и слаба опозиция не представлява особена заплаха за правителството, като се изключат протестите.

Споделяне

Още от Европа