Хиляди протестират срещу правителството в Будапеща

Хиляди протестират срещу правителството в Будапеща
Унгария посреща своя национален празник сред нова вълна от протести. Подобно на миналогодишните тържества по повод 50-та годишнина от антикомунистическото въстание в страната хиляди унгарци за пореден път призоваха за оставката на социалистическото правителство, предаде в четвъртък ББС.

С малки изключения протестите протекоха мирно. Неколкостотин души освирка премиера социалист Ференц Дюрчани и го приветстваха с викове “Върви си, Дюрчани, върви си”. Кметът на столицата, който е поддръжник на премиера, бе замерян с яйца.

Подготовката на честването бе съпроводена от повишени мерки за сигурност, тъй като полицията очакваше нови прояви на насилие.

Властите се опасяваха, че ще се стигне до сблъсъци между гневни демонстранти и полицията. Протестиращите смятат, че Дюрчани трябва да подаде оставка и обвиняват властите в ненужна употреба на сила по време на последните протести през миналия октомври.

Тогава изказването на Дюрчани, че е излъгал по време на последните избори през 2006 г., за да спечели нова победа, предизвика масови безредици и протести, които продължиха около половин година.

Унгарските власти алармираха, че десни екстремисти планират антиправителствени прояви по време на празника.

"Според надеждна информация екстремисти планират да нахлуят в сградата на парламента", съобщиха миналия месец от кабинета на министър-председателя, като началникът на кабинета дори подчерта, че екстремистите разполагат с огнестрелно оръжие.

Основната опозиционна партия Фидес отхвърли тези твърдения като опит за всяване на страх. Малко след това обаче някой стреля с автомат срещу дирекцията на полицията в Будапеща.

Полицията съобщи, че в сряда е арестувала младеж, който е подготвил и складирал в дома си 81 запалителни бомби от типа "коктейл Молотов".

"Искаме мирни празненства, но ако редът бъде нарушен, ще го възстановим", каза Ендре Комароми, който отговаря за обществените изяви.

По-късно в четвъртък ще се проведат няколко различни политически демонстрации, като основната е на партия Фидес.

Тя неколкократно призова правителството на социалистите да подаде оставка, заради неговото признае за лъжа. Изявлението на Дюрчани бе публично разпространено след въвеждането на тежки мерки за икономии, предизвикали недоволство в Унгария, което съвпадна с 50-та годишнина от антикомунистическото въстание, избухнало през октомври 1956, припомня ББС.

Споделяне

Още от Свят