Хиляди румънски фирми се прехвърлят в България

Тежките мерки, приети от румънското правителство поради изискванията на международните финансови институции, са накарали хиляди румънски фирми да прехвърлят дейността си в съседна България, където данъците са по-ниски и по-стабилните регулации дават по-добри условия за бизнеса, предаде агенция Ройтерс.

Корпоративният данък върху печалбата, както и данъкът върху доходите в България са едва 10%, докато в Румъния са 16%. Сега България има и по-нисък ДДС, след като Румъния повиши този данък, за да отговори на изискванията на ЕК и МВФ, които ѝ отпуснаха 20 млрд. евро помощ.

Освен това първоначалното регистриране на фирма в България вече е само 2 лева ($1.39), след като по-рано беше 5 000 лева, а в Румъния то е 200 леи ($63.55). Регистрацията на фирма в България става за по-малко от седмица, в Румъния отнема два пъти повече.

Българските власти не са оповестили точни данни, но според местни медии над 2 500 румънски фирми вече са се установили в България. Само в крайдунавския град Русе на ден се регистрират по две нови фирми.

"Законодателството и данъците в Румъния се променят от ден за ден. Така че как мога да имам някакви гаранции, някаква сигурност, ако открия компания тука?" казва 23-годишният Богдан Попеску от Букурещ, който иска да прави онлайн телевизия.

Той пояснява, че сегашните фискални закони в родината му по никакъв начин не стимулират бизнеса.

Адвокати отбелязват, че фирмите, които вече са прехвърлили регистрацията си в България, не искат да говорят за това, тъй като се притесняват да не привлекат вниманието на румънските финансови власти.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?