Хиляди се събраха на митинг за осемгодишнината от ареста на медиците в Либия

Хиляди се събраха на митинг за осемгодишнината от ареста на медиците в Либия

Няколко хиляди граждани се събраха на митинг пред храм-паметника “Св. Александър Невски” в петък вечерта по случай осемгодишнината от ареста на българските медици в Либия.

В катедралния храм Русенският митрополит Неофит и Видинският Дометиан отслужиха молебен за здраве и спасение на петте българки. На службата присъстваха и роднини на медиците ни, които бяха докарани с автобус на КНСБ.

Блеър обеща да говори с Кадафи за медицинските ни сестри

Британският премиер Тони Блеър е обещал, че лично ще разговаря с либийския лидер Муамар Кадафи за намиране на възможно най-бързия начин за решаване на проблема с българските медицински сестри. Това е станало по време на срещата между българския и британския премиери, съобщиха от правителствената пресслужба в петък.

още

На видеостени на площада бяха излъчени клипове, разказващи историята на процеса. На живо бе включен от Либия и д-р Здравко Георгиев, който развълнувано благодари за съпричастността към съдбата на осъдените сестри.

Думите му бяха посрещнати с вълнение, което повечето от присъстващите не криеха. Хората носеха много национални знамена и флагчета с надписа “Не сте сами”. На големи плакати имаше репродукции на карикатурите на вестник "Новинар", посветени на процеса в Либия.

Над 40 известни български музиканти изпълниха песента си “Не сте сами”, създадена специално за митинга.

На метри от събралите се, пред Народното събрание продължаваше протеста на таксиметровите шофьори. Кордон от полиция ги отделяше от митингуващите. Председателят на Народното събрание Георги Пирински излезе от сградата на събранието и се опита да призове протестиращите да се влеят в митинга в подкрепа на медиците, но бе освиркан. Той мина през кордона и отиде пред храм-паметника.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?