Около 1000 българи работят в Либия

Около 1000 българи работят в Либия
Между 800 и 1000 българи работят в момента в Либия, по данни на министрите на здравеопазването и на икономиката Радослав Гайдарски и Румен Овчаров, които в петък отговориха на парламентарни питания за работещите в Джамахирията български граждани и двустранните търговски отношения.

Справка в регистъра на лицензираните трудови посредници за изпращане на кадри в чужбина към Агенцията по заетостта сочи, че в момента няма легална българска фирма посредник, която да изпраща медицински кадри в Либия. Въпреки продължаващият вече девета година СПИН процес срещу обвинените за СПИН епидемията в Бенгази шестима сънародници, в Джамахирията все още има български медици, които продължават да работят там. Те или са със сключени по-рано договори, или са заминали по други пътища.

Останалите български работници в Либия са главно инженерно-технически кадри,  наети по договори с “Техноекспортстрой” или с фирми от трети страни. Те работят в Бенгази, Триполи и по-рядко на далечни обекти в либийската пустиня.

Въпреки безуспешните засега опити за освобождаване на задържаните 5 медицински сестри и признанията на българското държавно ръководство, че процесът срещу тях не е справедлив, към този момент София не е отправяла специален призив към българските граждани да се въздържат от пътувания и работа в Либия. Българите, които вече са там, съответно не са призовани да се приберат у дома.

Няма точна информация за броя на българите в Либия, защото не всички от тях се обаждат в консулската служба в Триполи или във Външното министерство, каза за Mediapool говорителят на министерството Димитър Цанчев. Той също смята, че общият брой на работещите в Джамахирията българи е под 1000, докато през седемдесетте и осемдесетте години те са били 15-20 хиляди.

Към момента МВнР явно не преценява Либия като изключително рискова за български граждани, нито смята да ги изтегля оттам в знак на несъгласие с политиката на Кадафи спрямо осъдените медицински сестри. На сайта на министерството всеки желаещ да посети или да работи в Джамахирията може да намери справка за страната, каквато има за останалите държави по света. 

Министър Гайдарски заяви пред парламента, че договори за сътрудничество в областта на здравеопазването между двете страни са сключвани през 1980 и после през 1994 г. Тези договори вече не се прилагат.

До началото на 90-те години изпращането на български медицински работници в Либия е ставало чрез държавната "Медексим” ООД. През 1992 г. тя се трансформира в “Експомед” ЕАД и изпраща медицински кадри в Либия докъм 2002 г.

След ареста на българските медици преди 8 години дейността на “Експомед” рязко спада и през 2003 г. тя преустановява изпращането на лекари и сестри. Разрешителното ѝ изтича през 2005 г. и не е подновявано.

Същевременно замразени са и търговско-икономическите отношения между България и Либия, обясни от своя страна и министърът на икономиката Румен Овчаров.

Последната сесия на Междуправителствената комисия за сътрудничество е била през 1999 г., когато е подписана и търговска спогодба, влязла в сила от 2003 г. След това спогодбата е денонсирана и Джамахирията вече няма статут на най-облагодетелствана нация, каза министърът.

Въпреки усилията на България, следващо заседание на тази комисия не е имало, посочи Овчаров и прогнозира, че развитието на двустранните отношения ще се определи от изхода на делото срещу петте български медицински сестри.

Споделяне

Още по темата

Още от България