Хиляди се сбогуваха с Димчо Михалевски

Хиляди се сбогуваха с Димчо Михалевски

Хиляди изпратиха в сряда Димчо Михалевски или както го наричаха близките му "Дими", в последния му път. Дворът на църквата "Свети Георги Победоносец" в Кърджали беше изпълнен с хора от цялата страна. Поклонението започна в 11.30 часа и продължи до 15 часа. Час по-късно беше положен в гробищния парк в родния му град, както сам е пожелал преди да издъхне.

За последно сбогом дойдоха председателят на парламента Михаил Миков, предишният президент Георги Първанов, депутати от БСП, ДПС и ГЕРБ. "В такива моменти човек разбира колко много неща, освен живота, са безсмислени", каза Георги Първанов.

Имаше кметове от седемте общини на област Кърджали, както и от Смолян и Бургас, от където Михалевски влезе в последните два парламента. Приятелите му също бяха до него в последния момент.

В болничната си стая в клиниката в Истанбул до последно Михалевски е получавал електронна поща за водната реформа, която не доживя да се случи, и по всички важни теми от обществения и политически живот, разказваха негови приятели. Дори звънял на управители на фирми в Кърджали заради водните проблеми.

Последната му публична проява е била на заседанието на БСП в Пловдив на 1 февруари. Въпреки влошеното си здравословно състояние Михалевски напуснал клиниката в Истанбул и дошъл.

Преди това на 4 октомври, вместо да се лекува в болницата, Михалевски свали системите и влетя в парламента, за да осигури необходимия кворум на управляващите, но не успя да се регистрира като присъстващ. Последва "другарски съд", но дори и тогава Михалевски реши да брани честта на партията и излезе с опровержение, че не е имало такова нещо. Депутатът неглижира здравето си заради многобройните си ангажименти.

Три мандата Димчо Михалевски се бори за реализирането на водната реформа, която се спъва от тясно партийни интереси и задни мисли кой да вземе парите, като ефектът в момента е спрени от Брюксел фондове за водните проекти. Той е идеологът и архитектът на създаването на фонда "ФЛАГ", който помага на всички общини в страната успешно да реализират европейски проекти. Неговият модел дори беше заимстван в Румъния.

Михалевски направи много за откриването на новите гранични пунктове с Гърция и изграждането на пътя през прохода Маказа, който беше пуснат най-после в началото на годината. Това помогна на българите от двете страни на границата най-после да си ходят на гости, спомогна и за подобряването на туризма.

Михалевски беше в основата на реализацията на най-големия инфраструктурен проект на Кърджали – водното огледало на града.

"Беше безкрайно динамичен и отворен към проблемите на Кърджали, макар в последните два мандата да беше народен представител от Смолян и Бургас. Но беше и безкрайно немарлив към здравето си в името на работата, това погуби сина ми", изплака майка му Петя.

Михалевски е предусещал, че идва края му и затова е пожелал в последните дни до него да бъде и малкият 11-годишен син Дими, разказаха близките му.

Споделяне

Още от България