Хиляди в Румъния протестираха срещу плановете за частично декриминализиране на корупцията

Хиляди в Румъния протестираха срещу плановете за частично декриминализиране на корупцията

Десетки хиляди румънци в много градове на страната и в чужбина излязоха в неделя вечер на протест срещу намеренията на новото правителство, водено от Социал-демократическата партия (СДП), да декриминализира частично някои прояви на злоупотреба със служебно положение и корупция и да амнистира или намали наказанията на вече осъдени за такива престъпления.

В протеста в Букурещ заедно с около 15 хиляди граждани се присъедини лично и президентът Клаус Йоханис, а плановете на правителството за промени в наказателното законодателство бяха осъдени и от опозицията и от представители на правосъдието като главния прокурор, Върховния съд, антикорупционната агенция и агенцията за борба с организираната престъпност.

Според всички тях промените биха затруднили борбата срещу корупцията и ще увеличат престъпността, съобщават румънски медии.

Освен в Букурещ, демонстранции имаше в Питещ, Пятра Нямц, Бая Маре, Сучава, Сату Маре, Брашов, Яш, Тимишоара, Констанца, Сибиу, както и в Брюксел, Лондон, Париж и Копенхаген. Протестиращите скандираха "При демокрацията крадците стоят в затвора", "СДП - червена чума", съобщава Асошиейтед прес“, цитирана от „Дневник“.

Демонстрациите започнаха още в сряда, след като румънското Министерство на правосъдието публикува проект на извънредно постановление, с което се дава възможност да бъдат освободени 3500 затворници с присъди до 5 години, намаляване наполовина на присъдите на бременни жени, хора с малки деца и навършили 60 години.

Друг проект предвижда декриминализиране на злоупотребата със служебно положение, когато щетите са под 44 500 евро, и намалява максималната присъда за това престъпление от седем на три години затвор. Въвежда се изискване жалбата срещу злоупотребата да бъде подадена до шест месеца от извършване на деянието.

Повод за критика е и самият начин, по-който правителството иска да извърши промените – чрез свое извънредно постановление и заобикаляне на парламента.

Посрещнат с овации, румънският президент Клаус Йоханис се присъедини лично към протестиращите в Букурещ, предаде Аджерпрес.

"Дойдох тук, на Университетския площад, като хиляди румънци, за да изразя възмущението си. Една шайка политици със съдебни проблеми иска да промени законодателството в Румъния, иска да отслаби правовата държава, нещо, което не може да бъде допуснато. Недопустимо е да се променя законодателството и десетки или стотици разследвани политици да се окажат с чисти досиета и да продължат беззаконията. Румънците с право са възмутени", заяви държавният глава.

Хилядите, недоволни от плановете на правителството, се отправиха на шествие към сградата на правителството. Президентът Йоханис, който се присъедини към шествието, беше приветстван с аплодисменти и скандирания "Йоханис е с нас!" и известно време вървя заедно с множеството.

Вестник "Адевърул" отбелязва, че лидерите на основните опозиционни партии в Румъния също са се присъединили към протестиращите. Те са посочили, че обмислят внасяне на вот на недоверие срещу кабинета.

Националното сдружение на студентските организации в Румъния и организацията Национален съвет на учениците в Румъния поискаха проектопостановленията, предвиждащи промени в наказателното законодателство, да бъдат оттеглени, пише вестник "Путеря“

Коалиционното правителство на СДП) и Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) е обвинено, че чрез готвените промени се опитва да облагодетелства и лично лидера на СДП Ливиу Драгня, който има присъда за изборни злоупотреби. По тази причина след изборите през ноември президентът отхвърли номинацията на Драгня за премиер, като обяви, че няма да приеме номинация на осъждан политик.

При завръщането си от САЩ, където присъства на встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, Драгня написа във „Фейсбук“, че е намерил президента на Румъния "начело на неразрешена манифестация срещу конституционния ред" и окачестви протестите като "начало на държавен преврат".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?